Halušky s houbami shiitake na šalotce s uzenou slaninou

Jednoduchý a rychlý recept na voňavé a velmi chutné jídlo z hub shiitake.


2.316x
30 min

Postup přípravy

Houby shiitake očistíme a ponecháme v celku. Očištěnou šalotku pokrájíme příčně na kroužky a domácí masitou uzenou slaninu pokrájíme na kostky. Do mísy prosejeme polohrubou mouku, promícháme se solí, přidáme vejce a tolik studené vody, aby vzniklo husté lité těsto, které nevypracováváme, ale jen zlehka promícháme, aby se netahalo. Těsto necháme odpočinout asi 30 minut.

Zatím ve velkém hrnci přivedeme do varu horkou vodu. Na pánvi na 1 lžíci oleje vyškvaříme uzenou slaninu, na které orestujeme zlehka šalotku, přidáme houby shiitake, opečeme a podlijeme malým množstvím vody a dusíme, dokud houby nezměknou. Vypneme plamen a hubovou směs okořeníme čerstvě mletým černým pepřem.

Do vroucí vody přes haluškovač protlačíme halušky, povaříme asi 3 - 4 minuty, scedíme, ale neproplachujeme vodou. Halušky dáme do jenské mísy, promícháme s lžící oleje, aby se neslepily. Vmícháme houbovou směs.

Halušky s houbami shiitake na šalotce s uzenou slaninou ihned podáváme s jemným zeleným salátem.

Shiitake je z gastronomického hlediska chuťově velmi výrazná houba, masité konzistence. Z lékařského pohledu je dnes už uznávaným přírodním prostředkem na léčbu různých civilizačních chorob. V japonském léčitelství je využívaná asi 2000 roků.

Tato pro nás exotická houba je pro svojí lahodnou chuť a silné aroma označovaná jako perla mezi houbami. Říká se jí elixír života a houba dlouhého života pro její léčivé účinky.
user-icon

autor Libchen


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Halušky s houbami shiitake na šalotce s uzenou slaninou

Zpět na recept