Tradiční pokrm slovenské kuchyně se těší velké oblibě. Bramborové halušky s brynzou a dozlatova opečenou slaninou jsou totiž naprosto vynikající. Recept z hlavy rodilého Slováka, který prostě musíte zkusit.
těsto | ||
---|---|---|
1 lžička | sůl | |
1.5 hrnku | polohrubá mouka | |
7 ks | brambory | |
zálivka | ||
200 g | zakysaná smetana | |
200 g | brynza | |
příloha | ||
300 g | anglická slanina |
1. Brambory oškrábeme a na jemném struhadle nastrouháme. Osolíme a zaděláme s moukou do těsta. Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Těsto by mělo být lehké a lehce lepivé.
2. Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. Vaříme na etapy.
3. Po vyjmutí je propláchneme krátce studenou vodou, dáme do mísy a zakryjeme.
4. V misce si dohladka vymícháme brynzu se smetanou. Na pánvičce vyškvaříme na kostky nakrájenou anglickou slaninu.
5. Na talíř servírujeme uvařené halušky, přelijeme brynzovou zálivkou a posypeme vyškvařenou slaninou. Můžeme jemně omastit vypečeným tukem. Ihned podáváme.
TIP k přípravě halušek
Jak poznat správnou hustotu těsta na halušky? Zkuste kousek uvařit v horké vodě. Pokud se rozpadne, je těsto příliš řídké a musíte přidat mouku.
Foto: Shutterstock.com
Recept na halušky s brynzou krok za krokem
FOTORECEPT na domácí halušky s brynzou a špekem přímo od slovenského bači. Je to opravdová lahůdka, kterou vás naučíme!
Recept na halušky se zelím a slaninou krok za krokem
Největší oblibě se těší halušky na Slovensku. I u nás si je rádi připravíme s brynzou, ale také se zelím a slaninou. S námi si nyní můžete připravit druhou variantu krok za krokem.
Autor:Konvalinka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena