Znáte správný čas na pečení nejznámějších druhů cukroví? Víte, kdy začít s přípravou krémů? Nebo se chystáte letos péct svou první domácí vánočku? Podle našeho plánu si s letošním pečením hravě poradíte!
Vánoce jsou svátkem jídla, rodinné pohody a klidu, alespoň by to tak mělo být. Nákupy dárků a jídla, úklid, plánování rodinných návštěv a především příprava pokrmů - to vše zabírá spoustu času a energie. Abyste se v tom letošním shonu neztratili, přinášíme vám pár tipů k ideální časové přípravě vánočního cukroví, smaženého kapra, bramborového salátu a třeba i vánoční štoly.
Dostatečně dlouho předem pečeme cukroví, které je dobré nechat uležet. S pečením perníčků můžeme začít již poslední týden v listopadu. Cukroví díky uležení zvlhne, zvláční a zkřehne. Tento čas je vhodný i pro pečení zázvorek a pečení vánoční štoly, která se nechává 2 - 4 týdny odležet.
Medové perníčky během prosince krásně změknou, stejně tak vánoční štola získá čekáním na Vánoce na chuti a vláčnosti.
Tento čas je vhodný k pečení pracen, kokosek a cukroví z kakaového těsta. Také již můžeme zdobit perníčky a slepovat linecké cukroví džemem.
-> Pečení a zdobení vánočních perníčků: Vsaďte na správné načasování
Týden před Vánocemi je potřeba začít připravovat nepečené cukroví, jako jsou kokosové kuličky, nepečené roládky. V tuto dobu také připravujeme krémy, kterými slepujeme vybrané druhy cukroví, plníme jimi košíčky a trubičky.
Vánoční videorecept: Mandlové stromečky - nepečené cukroví, které skvěle vypadá a ještě lépe chutná!
Spařené mleté mandle, cukr, trocha medu, kakao a kokos k dozdobení. Tak málo stačí k vynikajícímu nepečenému cukroví, které se na vánočním stole bude vyjímat. Je tak jednoduché, že s jeho přípravou rádi pomohou i děti.
Mezi ty nejnáročnější úkoly bude patřit pečení domácí vánočky, tu bychom měli péct nejlépe 21.-22. prosince. Receptů na vánočku existuje nespočet, s malou pomocí je zvládnete i zaplést.
Jak vybrat kapra na vánoční stůl
Vánoční maková hvězda krok za krokem
Recept na kynutou makovou hvězdu krok za krokem.
Vánoční menu: Štědrý večer tradičně a po česku
Jaké dobroty letos naservírujete na štědrovečerní stůl? Budete se držet zažitých pokrmů, nebo budete chtít zkusit něco nového? Přinášíme vám řadu receptů, ze kterých lze sestavit výborné vánoční menu.
Originální pohoštění: Sýrový vánoční stromeček krok za krokem
Recept na originální sýrový vánoční strom s pestem, který ozvláštní každý stůl s pohoštěním.
Kvíz: Jak dobře znáte vánoční tradice? Víte, co je pučálka a proč si lidé schovávají šupiny z kapra?
Jaké lidové zvyky a tradice se dodržují o Vánocích dodnes? A máte přehled, jaký mají tyto obyčeje význam? Prověřte si znalosti v našem vánočním testu. Možná v něm najdete i překvapivá zjištění.
Foto: Pixabay.com
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena