
Vánoce, koledy, cukroví – to všechno k sobě neodmyslitelně patří, samostatnou kapitolou je však pečení vánočních perníčků, a především jejich zdobení. Advent je teprve před námi, ale mnohé hospodyňky už svrbí ruce a nemohou se dočkat těchto svých každoročních radostí. Jste na tom podobně i vy?
Zdobené vánoční perníčky jsou součástí kouzla staročeských Vánoc i vánočních tradic našich babiček. Základem úspěchu při zdobení klasických perníčků je kvalitní a správně vyšlehaná bílková poleva.
-> Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Podle tradice se perníčky začínají péct na první adventní neděli, aby se do Vánoc stihly dobře rozležet a změknout.
Je však celá řada receptů, které slibují perníčky měkké ihned po upečení.
Při přípravě bílkové polevy na perníčky se doporučuje opět vsadit na léty prověřenou tradici našich babiček - ruční šlehání. Příliš vzduchových bublin v polevě, které by vznikly právě díky šlehači, by mohlo způsobit pozdější drolení. Styk s kovem může také zapříčinit nežádoucí změnu barvy či konzistence polevy.
-> Recept na vánoční perníčky krok za krokem
Tečkování může být vhodnou metodou zdobení pro ty, kdo příliš nevěří svým kreslícím dovednostem. I tečkované perníčky vypadají nádherně a pokud chcete plně vytečkovávat větší plochy, rozhodně to bude chtít nějaký čas a dostatek trpělivosti.
Pokud však zdobení perníčků není vaše silná stránka, a přesto je letos nechcete mít docela neozdobené, zkuste tečkování třeba jen po obvodu perníčků. Půjde to rychleji a perníčky budou vypadat rafinovaně a skvostně, i v tomto případě se totiž dá ocenit elegantní minimalismus.
Krajková metoda je náročná mravenčí práce, pro kterou už je dobré mít se zdobením perníčků jistou zkušenost.
-> Co s bílky? Upečte si jednoduché cukroví
Gelové potravinářské barvy obarví vaši klasickou bílkovou polevu na perníčky snadno a rychle, dosáhnete tak mnoha barevných odstínů a perníčky budou hýřit barvami.
Polevou však možnosti zdobení nekončí, velmi krásně vypadají do polevy zasazené cukrářské perličky, barevné cukrové sypání, mandle, ořechy, marcipánové vykrájené tvary a podobně. Krok vedle neuděláte ani s čokoládovou polevou.
Recepty na perníčky, které by vás neměly minout:
Vánoční perníčky s dřevěným dekorem
Perníkové chaloupky na hrneček
Perníčky jako žádné jiné? Vlastní perníkové koření udělá z vašeho cukroví jedinečný požitek
Co všechno do kořenící směsi na perníky vlastně správně patří? Odpověď je jednoduchá: Přesně to, co si do ní sami dáte a máte rádi. Skořice, hřebíček nebo badyán nesmí chybět!
Poleva je vlastně lesklý povlak (glazura) nejčastěji používaná na moučníky a cukroví, ale hlavně na perníčky. Podle tradice by vánoční perníčky měly být zdobeny pouze bílou bílkovou polevou.
Perníčky už dávno nejsou jen vánoční záležitostí, jsou k dispozici v mnoha tvarech a motivech podle sezónnosti.
Od perníkových srdcí z lásky se tak tato sladká česká tradice dostala už mnohem dál. Ryze vánoční perníčky se však navzdory tomu vracejí ke starým metodám zdobení, stejně jako pečení samotného perníku podle staročeských receptur.
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena