2 ks | vejce | |
100 g | máslo | |
1 lžíce | kakao | |
3 lžíce | med | |
120 g | cukr moučka | |
300 g | hladká mouka | |
0.5 balíčku | kypřicí prášek do perníku | |
1.5 lžičky | perníkové koření | |
na potření | ||
---|---|---|
1 ks | bílek |
1. Na vál nasypeme prosátou mouku, cukr a přidáme perníkové koření, kypřící prášek do perníku, kakao, med, na kousky nakrájené máslo a vejce.
2. Použijeme 2 malá vajíčka, nebo jedno velké. Rukama vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské folie a necháme nejlépe přes noc odležet. Bude se nám s ním lépe pracovat.
3. Z těsta vyválíme asi 3 -5 mm silný plát, ze kterého vykrajujeme pomocí formiček různé tvary a klademe dál od sebe na pečící papír. Perníčky pečeme 5 - 7 minut na 175 °C.
4. Ještě horké perníčky potřeme rozšlehaným bílkem, aby se krásně leskly. Perníčky podle tohoto receptu jsou opravdu ihned měkké.
!TIP ke zdobení perníčků
Jak perníčky nazdobit? Inspirujte se naším článkem: Pečení a zdobení vánočních perníčků
Recepty na tradiční vánoční cukroví, bez kterých si Vánoce nedovedeme představit!
Které druhy vánočního cukroví patří v Česku mezi nejoblíbenější? A jak si vybrat mezi obrovským množstvím receptů bez zdlouhavého hledání ty, které se opravdu podaří? Ušetříme vám práci, tady je 6 top receptů, které stojí za to upéct každé Vánoce.
Vánoční perníčky na poslední chvíli: 6 receptů na hned měkké perníčky
Pokud se ještě chystáte na poslední sladké vánoční pečení, máme pro vás dobrou zprávu. S těmito recepty na perníčky zazáříte, protože jsou měkké hned po upečení a na slavnostní stůl k ostatnímu cukroví je můžete přidat v mžiku. Se zdobením vám rádi pomohou i děti, kterým tak čekání na Ježíška zpříjemníte.
Nepečené vánoční šišky krok za krokem
Čokoládové vánoční šišky s datlemi a kešu oříšky přinášejí zdravou alternativu k tradičním vánočním sladkostem. Navíc jsou nepečené, takže nemusíte k jejich výrobě ani zapínat troubu.
Zdravé pečení – proč se ho nebát a jak začít?
Dolehl na vás začátek nového roku se vší tíhou právě uplynulých Vánoc, které jste si, pokud jde o jídlo, užili naplno a bez odpírání? Nebo prostě jen máte rádi sladké, ale už nějakou dobu je to na vás vidět, a to je to, co vás trápí?
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena