Na vále smícháme mouku s práškem do perníku, cukrem, citronovou kůrou a jemně strouhanými mandlemi. Do sypké směsi uděláme důlek, kam přilijeme rozpuštěné máslo a ohřátý med. Všechny ingredience rukama zpracujeme na ucelené a nelepivé těsto. Pokud je třeba, přidáme 2 - 3 lžíce teplého mléka.
Těsto rozválíme na pomoučněném vále na placku asi 5 mm silnou a formičkami vypichujeme různé tvary, které klademe na lehce vymazaný plech. Tvary potřeme rozšlehaným vajíčkem a ozdobíme ořechem, mandlí, rozinkou, cukrovým máčkem nebo perličkami.
Mandlové perníčky pečeme v předehřáté troubě na střední stupeň asi 8 minut dozlatova.
Vychladlé zdobené mandlové perníčky uložíme, nejlépe do papírové krabice, a necháme v chladu a suchu alespoň 10 dní uležet.
Prášek do perníku můžeme nahradit tlučeným anýzem, hřebíčkem, novým kořením i badyánem a skořicí.