Perníkové chaloupky na hrneček

Období Vánoc je také čas pro setkávání se s rodinou a přáteli. Zkuste překvapit své blízké milou pozorností - malou perníkovou chaloupkou při podávání kávy či čaje.


5.03x
60 min

Ingredience

těsto

2 ksvejce
100 gmáslo
1 lžičkaskořice
2 lžícekakao
5 lžicmed
200 gcukr moučka
1 lžičkasoda
500 ghladká mouka
2 lžičkykoření do perníku

na potření

1 ksvejce

poleva

1 ksbílek
140 gcukr moučka
1 lžícecitronová šťáva

Postup přípravy

V menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy rozpuštěné máslo (ne horké), vajíčka a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také). Ve větší míse si smícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou, cukr, kakao, koření a skořici. Misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto. Těsto zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin odpočívat v lednici.

Poté necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 4 mm silnou. Díly na malé chaloupky vykrajujeme pomocí vykrajovátka či vytvořených šablon. Vždy jsou potřeba dva stejné díly na přední a zadní část domečku s prokrojenými dveřmi, tím bude pak držet na hrnku. Dále dva menší dílky na boky domečku a dva větší dílky na střechu.

Dílky si postupně skládáme s rozestupy na plech vyložený pečícím papírem. Perníčky pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5 minut (dle trouby). Pozor, perníčky nesmíme přesušit do tvrda. Ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.

Připravíme si polevu z bílku, citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně dodat více cukru, pokud je moc řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud je příliš hustá. 

Dílky na chaloupky si naskládáme na pečicí papír. Libovolně nazdobíme jednotlivé dílky dle své fantazie, případně můžeme i přizdobit jedlými ozdobami na cukroví. Po zaschnutí vezmeme přední díl domečku, ze zadní strany po krajích navrstvíme polevu a přitiskneme boční dílek s okénkem, totéž na druhé straně. Po přitisknutí i druhého bočního dílku navrstvíme polevu po krajích i na zadní stranu domečku a přitiskneme z druhé strany bočních dílů tak, aby se domeček uzavřel. Nakonec navrstvíme polevu i na okraje dílků na střechu a přitiskneme shora na připravené korpusy na domečky. Můžeme ještě pro jistotu přidat polevu pro zpevnění.  

Hotové perníkové chaloupky necháme zaschnout a poté skladujeme naskládané vedle sebe nejlépe v plechové krabičce v chladu, podobně jako klasické perníčky.

Perníkové chaloupky podáváme ke kávě či čaji, stačí je nasunout na okraj hrnečku. Perníčky jsou hned měkké, nemusí se nechávat odležet.

Další skvělé vánoční recepty najdete zde


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Perníkové chaloupky na hrneček

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena