Ihned měkké perníčky

Pokud jste nestihli upéct perníčky, které je potřeba nechat uležet, vyzkoušejte rovnou tento skvělý recept na ihned měkké a lahodné perníčky.


5.02x
45 min

Postup přípravy

Nejprve si v menší misce si smícháme tekuté suroviny, tedy vejce, rozpuštěné máslo (ne horké) a rozpuštěný med (pokud je zcukernatělý, rozpustit také).

Poté si ve větší míse si promícháme sypké suroviny, tedy mouku se sodou (případně i práškem do perníku), kakao, moučkový cukr, koření a skořici. Následně misku s tekutými surovinami přelijeme do mísy se sypkými surovinami a vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň pár hodin uležet v lednici. 

Po vytažení z lednice necháme pár minut odstát a vyválíme placku cca 3-4 mm silnou (tenší ne) a vykrajujeme tvary. Dbáme na to, abychom zbytečně příliš nepodsypávali těsto moukou. Ideální je silikonová podložka na vyvalování, která se nemusí téměř vůbec podsypávat, pokud nemáme, můžeme vyválet i na pečícím papíře. 

Perníčky dáváme na plech s většími rozestupy a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 5-10 minut (podle trouby). Pozor, perníčky však nesmíme přesušit, byly by tvrdé. A ihned po vytažení z trouby potřeme perníčky připraveným rozšlehaným vajíčkem pomocí mašlovačky a necháme vychladnout.

Dále si připravíme si polevu z poloviny bílku, lžíce citronové šťávy a postupně proséváme a přimícháváme moučkový cukr, dokud nedosáhneme požadované konzistence tak, aby se poleva neroztékala. Můžeme vyzkoušet na jednom perníčku, případně přidat více cukru, pokud by byla příliš řídká, nebo naopak citronovou šťávu, pokud by byla moc hustá.

Ihned měkké perníčky skladujeme v plechové krabičce a v chladu a příležitostně podáváme jako vánoční cukroví.





Vyzkoušejte i mandlové cukroví bez mouky a cukru
















Další recepty na vánoční perníčky


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Ihned měkké perníčky

Zpět na recept