Soutěžní velikonoční perníčky

Recept na vynikající a ihned měkké velikonoční perníčky. Přidávám je jako pomlázku k velikonočním vajíčkům pro děti, ale perníčky u nás miluje celá rodina, tak proč si je nedopřát právě na Velikonoce.


5.01x
30 min

Postup přípravy

Jako první si hladkou mouku nasypeme na vál a část dáme stranou, aby se nepletla. Do mouky vmícháme sodu a oba prášky - do pečiva i do perníku. Do mouky uděláme důlek, do kterého přidáme cukr a máslo nakrájené na plátky. Přidáme vejce, med a mléko. Těsto postupně zpracováváme vidličkou a přidáváme všechnu mouku. Perníkové těsto by mělo 10 - 12 hodin odpočívat. Nejlepší je zadělat těsto ráno a večer péct.

Odpočaté těsto vyválíme na 0,5 až 1 cm silný plát a vykrajujeme tvary na velikonoční perníčky. Perníčky před pečením potíráme žloutkem smíchaným se lžičkou vody. Velikonoční perníčky upečeme ve vyhřáté troubě a poté podle vlastní fantazie dozdobíme.

A jak připravit polevu ke zdobení? Bílek vmícháme do moučkového cukru, přidáme citronovou šťávu a potravinářské barvivo. Může se přidat na zhuštění trocha solamylu, já někdy přidávám rozpuštěnou čokoládu, může být bílá, mléčná nebo hořká, ono to taky pěkně přírodně obarví. Když chci polevu do žluta, přidám žloutek. Ale pokud chceme jasné barvičky, tak je nejlepší trocha barviva. Sníh na zdobení musí být pěkně vláčný a nesmí se roztékat. Sníh můžete utřít ručně, vařečkou nebo elektrickým šlehačem. Taky doporučuji cukr přesít přes sítko, nejlépe 2x. Jesliže je poleva moc tuhá, přidáme citronku, šťávu z citronu nebo klidně i trošku vody, aby zas nebyla moc kyselá. Pokud je poleva naopak moc řídká, přidáme více cukru.

Pak už jen velikonoční perníčky zdobíme, jak nejlépe umíme.
user-icon

autor jessynka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Soutěžní velikonoční perníčky

Zpět na recept