Sněhové cukroví je velmi oblíbené. Díky své lehkosti a lahodné chuti je ideálním doplňkem vánočních sladkostí a na svátečním stole tak obvykle nechybí. Základem jsou vaječné bílky vyšlehané spolu s cukrem.
- Další přísady se liší podle konkrétního receptu, například do klasických kokosek nebo běžných bílých laskonek se přidává kokos, do francouzských makronek zase mandlová mouka.
- Sněhové cukroví se často se v troubě pouze suší při nižších teplotách než při jakých se cukroví běžně peče, někdy ještě s otevřenými dvířky trouby.
- Sněhová hmota se stříká přímo na plech do tvarů pusinek, špiček, kytiček, koleček nebo dalších libovolných tvarů a a po upečení se může dále zdobit například čokoládou, oříšky, nebo barevným cukrářským zdobením.
-> Cukroví na poslední chvíli
Jak se dělají sněhové pusinky?
Správně našlehaný bílkový sníh je pro pusinky zásadní. K tomu však potřebujeme i správnou výbavu. Nádoba na šlehání a stejně tak i metly musí být dokonale odmaštěné, bílky nesmí obsahovat příměs žloutků. I malé stopy tuku brání správnému vyšlehání.
Bílky nechte dojít pokojové teploty, lépe se s nimi pracuje.
Cukr je nejlepší krupicový (pískový), má správnou velikost krystalků, takže na sebe dobře váže vzduch, který sníh z bílků kypří.
-> Jak na to: Sněhové bezé
Sníh nejlépe a nejrychleji vyšleháte elektrickým šlehačem. Pokud preferujete mechanické šlehání, výsledek může být stejně dobrý, jen to potrvá déle.
- Do bílků přidejte špetku soli nebo kávovou lžičku vody a šlehejte zpočátku na nižší rychlost, aby se bílky dobře napěnily a začaly nabírat vzduch.
- Jakmile bílky zbělají, přidejte cukr, zvyšte rychlost a šlehejte, dokud z bílků nebude dokonale hustá pěna, která zanechává tuhé, pevné špičky.
- Pozor na přešlehání sněhu. Sníh musí být hladký a pevný, je nutné jej ihned zpracovat, protože dlouhým stáním řídne.
Sněhové pusinky s lískovými oříšky
Křehké ořechové pusinky jsou neodolatelné a zmizí z talíře s cukrovím mezi prvními.
- Troubu předehřejeme na 150 °C, plech vyložíme pečícím papírem a do bílkového sněhu (viz výše) stěrkou zapracujeme lískové oříšky.
- Oříškovým sněhem naplníme cukrářský sáček s řezanou zdobicí špičkou a na plech stříkáme pusinky nebo oválky pro tradiční oříškové laskonky tak, aby mezi nimi byly větší rozestupy.
- V troubě sušíme cca 15 minut. Poté necháme zcela vychladnout a opatrně sloupneme z pečicího papíru.
-> Co s bílky? Upečte si jednoduché cukroví
Sněhové cukroví s kokosem
Se sněhem se skvěle snoubí také kokos v různých podobách.
- Bílek mírně našleháme, přidáme cukr a šleháme do hustého sněhu. Vařečkou pak opatrně přimícháme kokos.
- Hromádky kokosek tvoříme buď pomocí dvou lžiček, které namáčíme do vody, aby se sníh nelepil, nebo cukrářským sáčkem se zdobičkou.
- Sušíme v troubě přibližně na 100–120 °C asi 30 minut. Pečení sněhového pečiva je dobré naplánovat na večer a nechat v troubě sušit do rána při teplotě kolem 100 °C.
Uvařte si s námi
Recepty na bílkové cukroví, které by vám neměly ujít:
Kokosové pusinky
Ořechové suchárky
Mandlový chlebíček
Babiččiny laskonky
Čokoládové makronky