Kokosky stojí pevně mezi oblíbeným cukrovím - nejen o Vánocích. V jejich receptuře totiž nemusí být ani nic složitého a ta chuť! Variant je na výběr celá řada kokosek: Od jednoduchých rychlých kokosek, měkkých, rychlých z bílků až po tradiční, pravé kokosky s krémem. Všechny chutnají báječně.
Kokos patří k českým Vánocům stejně jako vůně skořice a vanilky. Kokosové palmy rostou sice tisíce kilometrů daleko, ale strouhaný kokos se stal nedílnou součástí vánočního cukroví.
Kokosky, kokosové kuličky, nepečené kuličky obalené v kokosu nebo linecké cukroví sypané kokosem krásně vypadají a fantasticky chutnají.
Sušený kokos je v obchodech k dostání v několika podobách - všechny můžeme při pečení skvěle upotřebit. Nejčastější a nejpoužívanější variantou je strouhaný kokos, který používáme do vánočního cukroví a dezertů. Hrubost nastrouhání se však může lišit výrobek od výrobku.
Pro pečení bez lepku nebo do nepečeného cukroví se hodí kokosová mouka, bohatá na vlákninu. Skvělý kokosový "materiál" získáme i z odpadu po přípravě domácího kokosového mléka. Vylouhovaný kokos můžeme použít třeba do kokosových kuliček. Pro zdravé mlsání nebo jako efektní dekorace slouží kokosové chipsy nebo plátky.
-> Měkké kokosky krok za krokem
Klasické vánoční kokosky se připravují z vyšlehaných bílků s cukrem a strouhaného kokosu. Do tuhého sněhu vmícháme kokos. Vzniklá směs se tvaruje do malých hromádek a peče se při nízké teplotě, aby kokosky z bílků zůstaly uvnitř měkké a na povrchu křupavé.
Pro ty, kteří hledají rychlou variantu, existuje recept na kokosky bez šlehání. Stačí smíchat vejce, cukr a kokos, vytvarovat hromádky a upéct. Tento recept je ideální pro začátečníky nebo když nemáte času nazbyt.
-> Jak na dokonalou čokoládovou polevu?
I když jsou samy o sobě lahodné, můžete je ještě trochu vyšperkovat:
Recepty na kokosky, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena