Na rybízový džem nepotřebujeme víc než dvě suroviny. Opravdu. Stačí jen rybíz, cukr a kastrol. Rybíz sám obsahuje dost pektinu, takže želírovacích prostředků netřeba.
Zavařování a domácí džemy možná někdy působí jako alchymie, ale u rybízu to je výrazně jednodušší. Na rybízový džem stačí přidat cukr a chvíli míchat u plotny.
Výsledek? Dokonalý sladkokyselý džem, který má své pevné místo například v tradičním lineckém cukroví nebo piškotové roládě.
Naše babičky dělaly rybízový džem úplně stejně jednoduše, a přitom vydržel celou zimu, někdy i dvě. Díky přirozeně obsaženému pektinu v rybízu to není žádná věda. Dnes si navíc můžeme usnadnit práci tyčovým mixérem.
Rybíz – ať už červený, bílý nebo černý – je vděčný zavařovací materiál. Má vysoký obsah pektinu i kyselin, což z něj dělá ideální ovoce na džemy bez nutnosti přidávavat zahušťovadla. Jeho zahušťovacích schopností můžeme využít i v kombinaci s dalším ovocem -například jahodami, meruňkami.
Přidáním cukru se kyselost rybízu ztlumí, ale chuť zůstane výrazná. Právě kombinace sladkosti s kyselostí a svěžestí dělá z rybízové marmelády nezastupitelnou součást jemného pečiva.
Budeme potřebovat:
Špetka kyseliny citronové džemu neuškodí, pomůže trochu vylepšit barvu, ale nutná není. Rybíz je sám o sobě dost kyselý.
-> Klasika z české zahrady aneb Jak upéct rychlý rybízový koláč jako od babičky
Cukrem nešetříme. Pokud použijeme méně než 800 g na kilo ovoce, džem nebude dost trvanlivý. Cukr zde působí jako konzervační prostředek. Pokud nemáme dost cukru na množství ovoce, je lepší udělat méně skleniček.
Chceme extra hustý džem? Stačí vařit o pár minut déle. Ale pozor, ať se nepřipálí.
Chuťová variace? K rybízu se hodí vanilka, pár lístků máty nebo troška červeného vína. Výborný je i rybíz smíchaný s malinami, borůvkami nebo višněmi.
Nechceme mít v džemu zrníčka? Kdo má rád hladké džemy, může rybíz po rozvaření propasírovat – ideálně přes jemné síto nebo textilní plátno, případně použít ruční pasírovač. Výsledkem je sametově jemná textura.
Recepty z rybízu, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena