Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty

Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty

Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

69345×

Tradice pečení vánoční štoly

Tradice pečení štol o Vánocích je prastará a vznikla v Drážďanech. Historické listiny se o vánočních štolách poprvé zmiňují v roce 1474, první zmínky o vánočce pochází až z konce15. století. Obvyklým označením štoly bylo tehdy "Striezel", což v překladu znamená pletenec. Nejstarší německý vánoční trh "Dresdner Striezelmarkt" vděčí za své jméno právě tomuto tradičnímu vánočnímu pečivu. Označení "Dresdner Stollen" se po sjednocení Německa stalo chráněnou registrovanou známkou. Od roku 1997 se toto označení může používat jen pro štoly pečené v Drážďanech a okolí. Tvar štoly znázorňuje Ježíška zabaleného do plenek. Tradice říká, že štola nesmí být nakrojena dříve než o Štědrém večeru po bohoslužbě. Ochráníme tak dům od nemocí a neštěstí.

Drážďanská štola

Historickými prameny podložená první štola byla upečena v Drážďanech. Drážďanská štola je vlastně nepletená vánočka, připravována z kynutého těsta, naplněná kořením, ovoněná esencemi a ochucena např. mandlemi. Štolu je potřeba péct dopředu tři týdny i více. Protože čím dříve je štola upečena, tím lepší a výraznější bude i její chuť. Štolu uskladňujeme zabalenou do mikrotenového sáčku na chladném místě.

Festival štol

Oproti naší vánočce má však drážďanská štola jedno zvláštní vyznamenání. Každoročně druhá adventní neděle patří milovníkům sladkostí, pro které se pořádá v Drážďanech Festival štol (Stollen Fest) jako součást vánoční trhů, které se konají již od roku 1434. Nejenže tu cukráři nabízí rozličné druhy a velikosti štol, které můžete přímo u stánků ochutnat a nebo si je zakoupit domů, ale také jsou zde připraveny některé kuriozity. "Voňavý průvod" nese obří štolu (maxištólu) upečenou tamními cukráři historickou částí města. Ta největší štola měřila skoro 5 metrů a vážila 4 tuny. Vrcholem festivalu je prodej kousků obří štoly.

Druhy štol

Zatímco česká hospodyňka má na vánoční pečení ještě spoustu času, u našich německých a rakouských sousedů se začíná s pečením už koncem listopadu. Pravá vánoční štola vyžaduje k plnému rozvinutí chuti a vůně asi 3 týdny na odležení.

Štola je doslova a do písmene kalorická bomba. Jedná se o obdobu naší vánočky, ale není splétaná z pramenů, je v ní více rozinek, mandlí, oříšků a kandovaného ovoce. Ale hlavně je bohatě potřená máslem a obalená v moučkovém cukru.

Štoly známe kynuté, tvarohové, mandlové, plněné marcipánem, ale i kakaové a čokoládové. Vždy se jedná o pečivo super sladké, pokryté cukrovou krustou.

Vánoce klepou na dveře, a pokud chceme letos vyzkoušet některou štolu, je nejvyšší čas začít s přípravami. Nabízím dva rozdílné recepty. První na kynutou štolu, která je pracnější, ale zase chutnější a na tvarohovou štolu, která nepotřebuje tolik času k rozležení. Horké štoly ihned potřeme rozpuštěným máslem a obalíme v cukru.

Klasická drážďanská štola - 2 štoly

375 g rozinek, 125 g korintek, 40 ml rumu, 750 g polohrubé mouky, 50 g čerstvého droždí, 200 ml vlažného mléka, 125 g pískového cukru, 1 vanilkový cukr, 100 g loupaných mandlí, 5 hořkých mandlí (z lékárny), 100 g citronátu, 100 g oranžátu, 0,3 lžičky soli, 250 g másla, na špičku nože kardamonu a muškátového oříšku. Na potření 75 g másla a na pocukrování 50 g moučkového cukru.

Do mouky rozdrobíme droždí a smícháme s trochou mléka a 1 lžičkou cukru. Těsto necháme kynout asi 20 minut. Mandle, hořké mandle, citronát a oranžát nadrobno posekáme. Pak spolu se solí, máslem, zbylým cukrem, mlékem a kořením dáme do mísy a vše uhněteme do hladkého těsta. Přikryté necháme ještě 60 minut na teplém místě vykynout. Rozdělíme na 2 části a necháme ještě 60 minut kynout. Pak zformujeme štoly, potřeme teplou vodou a necháme odležet, než se rozehřeje trouba (na 250 °C). Pečeme 60 minut na 200 °C.

Tvarohová štola

500 g hladké mouky, 230 g cukru moučky, 150 g změklého másla, 150 g měkkého tvarohu, 150 g kandovaného ovoce, 3 vejce, 40 g rozinek namočených v rumu, 1 balíček prášku do pečiva, 1 lžičku citronové kůry. Na potření 60 g rozpuštěného másla a na pocukrování 40 g cukru moučky.

Ze surovin připravíme hladké těsto, do kterého vmícháme kandované ovoce a okapané rozinky. Na pomoučněném vále rozválíme těsto na silný plát. Těsto přeložíme přes sebe a vytvarujeme štolu, kterou pečeme asi hodinu na 180 °C.

Na hlavní stránce najdete po zadání hesla "štola“ a hledat v receptech několik dalších receptů. Takže je jen na vás si vybrat, vyzkoušet a podělit se s námi o vaše názory a připomínky, případně poslat své vyzkoušené recepty a fotografie.

Tvarohová štola
(doba přípravy 2 hod )

Mandlová štola
(doba přípravy )

Štědrovečerní štola
(doba přípravy )

Foto: Profimedia