Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem

Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.

28435×

Recept na vláčnou vánoční štolu s tvarohem 

1) Příprava surovin.

Na těsto si připravíme 480 g hladké mouky (může být i špaldová hladká pro zdravější variantu), špetka soli, 250 g tvarohu v alobalu, 125 g másla, 2 žloutky, 100 g oříšků (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), 200 g sušeného a kandovaného ovoce. Větší část použijeme sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem. Dále budeme potřebovat 20 g medu, 1 lžička citronové kůry, 125 g mléka, 20 g čerstvého droždí (lze nahradit sušeným, případně i práškem do pečiva), 1 lžička vanilkového extraktu (lze vynechat), 80 g třtinového cukru (či klasický cukr krupice). 

Po upečení potřeme tvarohovou štolu rozpuštěnými 2 lžícemi másla se lžící medu.

Na ozdobu můžeme vytvořit citronovou polevu jako na perníčky a posypat granátovým jablkem.

2) Do hrnku nalijeme ohřáté mléko (ne horké), rozdrobíme droždí, zamícháme se lžičkou cukru, lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme cca 10 minut odstát, vzejít kvásek.

Pokud nahradíme čerstvé droždí sušeným či kypřícím práškem, tento krok přeskočíme a jen vmícháme do mouky v dalším kroku. 

3) Do misky odvážíme mouku, po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (či sušené droždí nebo kypřící prášek), cukr a začneme od středu míchat.

4) Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky i sušené ovoce, žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt.

5) Ze všech surovin vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky.

6) Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30-40 minut.

7) Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo.

8) Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme.

9) Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka.

10) Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.

Tvarohová štola a finanční náročnost

Ingredience na těsto na dvě štoly, včetně sušeného ovoce a oříšků, nás vyjde na cca 160 Kč.

Další skvělé fotorecepty, podle kterých se zaručeně naučíte vařit, najdete zde

Od tvarohové po máslovou: Výběr redakce na TOP recepty na vánočky

Vánočka - nadýchaná, voňavá a poctivá jako od babičky. Možná už také přemýšlíte, jaká vánočka letos zvítězí mezi nejrůznějšími recepty. Z našich tipů si nelze nevybrat a poradíme vám i s jejím pletením.

Od

Kvíz: Jak dobře znáte zvyky, tradice a pořekadla spojené s adventem a novým rokem?

Připravili jsme si pro vás pár otázek, které prověří vaše znalosti o vánočních zvycích, tradicích, pořekadlech a dalších zajímavostech spojenými s vánočními svátky, oslavou Silvestra a začátkem nového roku. Pojďme na to :-)

Kvíz:

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena