Vánoční tvarohová štola

Vyzkoušejte recept na voňavou vánoční štolu plnou rozinek, ořechů, mandlí a kandovaného ovoce.


4.225x
90 min

Ingredience

2 ksvejce
250 gmáslo
1 lžícerum
1 balíčekprášek do pečiva
200 gtvaroh
150 gcukr moučka
0.5 lžičkymletá skořice
1 lžičkacitronová kůra
500 gpolohrubá mouka
100 gvlašské ořechy
1 lžičkapomerančová kůra
70 gloupané mandle
0.3 lžičkymletý kardamom
40 gkandovaná citronová kůra
60 gkandované višně
100 grozinky sultánky
100 gsměs sušeného ovoce v rumu

podle potřeby

máslo na potření
olej na vymazání
cukr moučka na posypání

Postup přípravy

Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem. V míse ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny, pak postupně vmícháme vejce, lžíci rumu a tvaroh. Do tvarohového základu přidáme ochucenou mouku a vypracujeme hladké těsto, které rozprostřeme ve tvaru vyšší placky na pomoučněný vál. Pak těsto posypeme sultánkami, nasekanými ořechy a mandlemi, sušeným ovocem, kandovanými višněmi a kandovanou citronovou kůrou. Řádným prohnětením vše zapracujeme do těsta. Formu na biskupský chlebíček potřeme olejem a vyložíme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180 °C asi 50 - 60 minut. Propečení štoly vyzkoušíme špejlí. Upečenou štolu vyjmeme z formy a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu servírujeme ve sváteční dny jako moučník ke kávě či čaji, ale třeba i jen k snídani a podle chuti kdykoliv během dne.


Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty


Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.


Pečeme

user-icon

autor Jarka-P


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánoční tvarohová štola

Zpět na recept