Vyzkoušejte recept na voňavou vánoční štolu plnou rozinek, ořechů, mandlí a kandovaného ovoce.
2 ks | vejce |
250 g | máslo |
1 lžíce | rum |
1 balíček | prášek do pečiva |
200 g | tvaroh |
150 g | cukr moučka |
0.5 lžičky | mletá skořice |
1 lžička | citronová kůra |
500 g | polohrubá mouka |
100 g | vlašské ořechy |
1 lžička | pomerančová kůra |
70 g | loupané mandle |
0.3 lžičky | mletý kardamom |
40 g | kandovaná citronová kůra |
60 g | kandované višně |
100 g | rozinky sultánky |
100 g | směs sušeného ovoce v rumu |
podle potřeby | |
---|---|
máslo na potření | |
olej na vymazání | |
cukr moučka na posypání |
Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva, nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůrou, skořicí a kardamomem. V míse ušleháme změklé máslo s cukrem do pěny, pak postupně vmícháme vejce, lžíci rumu a tvaroh. Do tvarohového základu přidáme ochucenou mouku a vypracujeme hladké těsto, které rozprostřeme ve tvaru vyšší placky na pomoučněný vál. Pak těsto posypeme sultánkami, nasekanými ořechy a mandlemi, sušeným ovocem, kandovanými višněmi a kandovanou citronovou kůrou. Řádným prohnětením vše zapracujeme do těsta. Formu na biskupský chlebíček potřeme olejem a vyložíme těstem. Pečeme v předehřáté troubě při 170 - 180 °C asi 50 - 60 minut. Propečení štoly vyzkoušíme špejlí. Upečenou štolu vyjmeme z formy a ještě teplou potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu servírujeme ve sváteční dny jako moučník ke kávě či čaji, ale třeba i jen k snídani a podle chuti kdykoliv během dne.
Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.
autor Jarka-P
Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021 O nás |Všechny služby |Volná místa |Reklama |Servis firmám
Všeobecné podmínky |Cookies |Ochrana osobních údajů |Zpracování osobních údajů |Odstranění osobních údajůJakékoliv užití obsahu, včetně převzetí článků je bez souhlasu Economia, a. s. zapovězeno.