Vaření.czReceptyVánoční tvarohová štola s brusinkami

Vánoční tvarohová štola s brusinkami

Vyzkoušejte recept na štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet, jako v klasickém receptu. Postup je velmi jednoduchý.


3.73x
90 min

Ingredience

1 špetkasůl
125 gmáslo
2 ksžloutek
125 mlmléko
20 gmed
100 gořechy
480 ghladká mouka
1 lžičkacitronová kůra
1 lžičkavanilkový extrakt
20 gčerstvé droždí
80 gtřtinový cukr
250 gtvaroh v alobalu
200 gsušené a kandované ovoce

poleva

100 gcukr moučka
1 lžícecitronová šťáva
1 lžícehorká voda

na ozdobu

1 ksgranátové jablko

Postup přípravy

Do misky odvážíme mouku (může být i špaldová hladká), po okrajích posolíme, uprostřed vytvoříme důlek, nalijeme vzešlý kvásek (můžeme nahradit sušeným droždím nebo kypřícím práškem), cukr a začneme od středu míchat. Postupně přimícháváme ostatní suroviny - nasekané oříšky (dle oblíbenosti - lískové, vlašské, mandle), sušené a kandované ovoce (větší část sušených brusinek a dále množství doplníme dle oblíbenosti - meruňky, švestky, rozinky, kandované citrusy se zázvorem), žloutky, tvaroh, změklé máslo, citronovou kůru, med, případně i vanilkový extrakt. Vymísíme nelepivé těsto, zbytečně však nepřidáváme velké množství mouky. Těsto přepůlíme a vytvarujeme dvě štoly, které položíme na plech vyložený pečícím papírem. Lehce poprášíme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme kynout 30 - 40 minut. Rozehřejeme troubu na 175 °C, poté vložíme nakynuté štoly a pečeme cca 40 minut. Propečenost otestujeme zapíchnutím špejle do upečené štoly, je-li čistá, máme hotovo. Připravíme si rozpuštěné máslo se lžící medu (kdo má rád rum, může také přidat) a ihned po upečení, ještě horké štoly, tímto mašlovačkou potřeme. Necháme vychladnout, případně můžeme připravit z citronové šťávy, bílku a mletého cukru polevu jako na perníčky (jen trochu řidší), polít štolu a ozdobit zrníčky granátového jablka. Vánoční tvarohovou štolu krájíme na plátky a podáváme. Zbytek zabalíme do potravinářské folie či alobalu, aby neosychala.

Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty

Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.

Pečeme

První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?

Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!

První

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Vánoční tvarohová štola s brusinkami

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Česká
K příležitosti
Vánoční recepty

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena