Drážďanská štola

Teď před Vánocemi je nejvyšší čas na upečení sladké štoly.


3.37x
90 min
1×

Ingredience

0.5 lžičkysůl
200 gmáslo
2 lžícerum
1 ksžloutek
0.5 hrnkumléko
1 kostkadroždí
0.5 hrnkucukr krupice
1 balíčekvanilkový cukr
2 hrnkyhladká mouka
1 lžícecitronová kůra
2 špetkymuškátový oříšek
0.7 hrnkukandované ovoce
0.3 hrnkumandlové hranolky
1 hrnekzlaté rozinky

na potření

50 gmáslo

na obalení

0.5 hrnkucukr moučka

Postup přípravy

Mléko ohřejeme, rozmícháme v něm droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Z kašičky necháme v teple vzejít kvásek. Povolené máslo utřeme se žloutkem a citronovou kůrou.

Polovinu mouky smícháme v míse s cukrem, solí, muškátovým oříškem, rozinkami, kandovaným ovocem, mandlem a utřeným máslem. Přilijeme kvásek a vařečkou vypracujeme. Přisypeme druhý hrnek mouky a rukama vypracujeme polotuhé nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou a v teple necháme 2 - 3 hodiny kynout.

Těsto na pomoučněném vále vyválíme na plát o velikosti 30 x 40 cm a na délku jednu stranu přehneme do dvou třetin. Drážďanskou štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme 30 minut kynout.

Štolu pečeme v předehřáté troubě asi 50 - 60 minut na 165 °C.

Horkou drážďanskou štolu potřeme rozpuštěným máslem a bohatě zasypeme moučkovým cukrem. Vychladlou štolu zabalíme do folie a necháme minimálně 14 dnů rozležet.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Drážďanská štola

Zpět na recept