Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou

Štola je plná kandovaného ovoce, rozinek, mandlí a oříšků. Na rozdíl od vánočky vyžaduje 2 - 3 týdny uležení, a proto je nejvyšší čas se do její přípravy pustit.


4.611x
160 min

Postup přípravy

Den předem si naložíme rozinky do rumu.

Druhý den začneme přípravou kvásku. V mléce rozmícháme 25 g mouky a lžičku cukru. Nakonec přidáme rozdrobené droždí, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut na teplém místě vzejít kvásek.

V míse smícháme zbylou hladkou mouku, moučkový cukr a špetku soli. Přidáme vejce a na kousky nakrájené povolené máslo. Do těsta zapracujeme ¾ kostky. Zbytek másla necháme na potření upečené štoly. Jako poslední přidáme kvásek a zpracujeme v těsto.

Těsto poprášíme moukou a necháme 1 a ½ hodiny na teplém místě kynout. Do vykynutého těsta zapracujeme kandovanou kůru, rozinky a nasekané mandle. Z těsta vytvoříme menší váleček, který ještě necháme pod utěrkou 15 minut kynout.

Váleček necháme v celku a podélně vyválíme jednu jeho polovinu. Tu přehneme přes nevyválenou část a necháme kynout dalších 15 minut.

Štolu vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 25 minut. Poté teplotu stáhneme na 150 °C a pečeme dalších 20 minut. Pokud by se nám zdálo, že vánoční štola během pečení příliš hnědne, přikryjeme ji alobalem. Ještě horkou štolu potřeme čtvrtkou rozpuštěného másla a bohatě pocukrujeme.

Vánoční štolu s rozinkami a kandovanou kůrou důkladně zabalíme do alobalu a uchováme do Štědrého dne v chladu.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Vánoční štola s rozinkami a kandovanou kůrou

Zpět na recept