Mandlová štola

Vánoce klepou na dveře a dobrá domácí štola, která provoní celý byt, navodí vánoční atmosféru už nyní.


4.754x
0
4×

Ingredience

1 špetkasůl
2 ksvejce
250 gmáslo
0.5 lžičkyskořice
1 kostkadroždí
50 gcukr krupice
0.3 lžičkykardamon
300 ghladká mouka
200 gpolohrubá mouka
0.3 lžičkymuškátový květ
100 mlvlažné mléko
0.3 lžičkydrcené nové koření

na potření

200 gmáslo

náplň

50 mlrum
200 grozinky
1 balíčekvanilkový cukr
2 lžičkycitronová kůra
2 lžičkypomerančová kůra
100 gstrouhané loupané mandle
50 gsekané loupané mandle

Postup přípravy

Náplň si připravíme večer před pečením. Přísady promícháme, uzavřeme do nádoby a dáme do ledničky. Druhý den náplň necháme okapat.

Rozdrobené droždí s cukrem rozpustíme v mléce. Přidáme 200 g hladké mouky a vypracujeme těsto. Kvásek necháme vykynout přikrytý na teplém místě, dokud povrch nezačne praskat.

Kvásek promícháme se zbylou moukou, vejci, rozpuštěným máslem, solí, kořením a nakonec vmícháme náplň. Těsto necháme asi 60 minut kynout.

Pak z těsta vytvarujeme štolu, kterou necháme 15 minut odpočívat ve vymazaném pekáčku nebo formě na štolu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, přičemž asi 10 minut před dopečením štolu pomažeme rozpuštěným máslem (polovinou množství).

Hotovou mandlovou štolu potřeme zbylým rozpuštěným máslem, lehce pocukrujeme (moučkovým cukrem, případně smíchaným moučkovým a vanilkovým cukrem) a necháme vychladit. Vychladlou mandlovou štolu znovu bohatě posypeme moučkovým cukrem.

Mandlovou štolu pečeme maximálně týden před Vánocemi.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Mandlová štola

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Rakouská
K příležitosti
Vánoční recepty