Štědrovečerní štola

Na Mikuláše upečeme a na Vánoce si pochutnáme. Recept na výborné vánoční pečivo.


4.3104x
0
1×

Postup přípravy

Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem.

250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu.

Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem.

Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet.

Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Štědrovečerní štola

Zpět na recept