0.5 lžičky | sůl | |
150 g | máslo | |
1 lžíce | rum | |
1 ks | žloutek | |
100 ml | mléko | |
250 g | rozinky | |
0.7 kostky | droždí | |
125 g | cukr krupice | |
500 g | hladká mouka | |
1 lžička | citronová kůra | |
0.3 lžičky | muškátový oříšek | |
150 g | sušená papája | |
na potření | ||
---|---|---|
100 g | máslo | |
na obalení | ||
125 g | cukr moučka |
Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem. 250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu. Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout. Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem. Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet. Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Pečeme na Vánoce: Vánoční štola a oblíbené recepty
Štola se řadí mezi sladké pečivo, které pomalu nahrazuje symbol českých Vánoc - vánočku. Vánoční štola má čím dál více příznivců i u nás.
Vánoční tvarohová štola s brusinkami krok za krokem
Dnes si připravíme štolu vylepšenou tvarohem v těstě, takže bude lahodná a vláčná ihned po upečení, aniž by se musela nechat odležet. Postup je opravdu velmi jednoduchý, tak vyzkoušejte.
Autor:Renata Hřebíčková
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena