Štědrovečerní štola

Na Mikuláše upečeme a na Vánoce si pochutnáme. Recept na výborné vánoční pečivo.


4.3104x
0
1×

Postup přípravy

Mléko ohřejeme, rozmícháme do něj droždí, lžíci cukru a lžíci mouky. Na teplém místě necháme vzejít kvásek (asi 15 minut). Rozměklé máslo utřeme se žloutkem a rumem.

250g mouky prosejeme do mísy, přidáme cukr, sůl, muškátový oříšek, citronovou kůru, rozinky (přes noc namočené v rumu), na kostičky nakrájenou papáju a máslovou směs. Vše zalijeme kváskem a vařečkou promícháme. Přisypeme zbylou mouku a rukama na vále vypracujeme těsto. Těsto přikryjeme utěrkou a necháme ho kynout minimálně hodinu.

Těsto na pomoučněném vále rozválíme na obdélník (asi 20 x 30) a jeho delší stranu zahneme asi do 2/3 na těsto. Štolu přendáme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 20 minut kynout.

Štolu pečeme ve středně vyhřáté troubě na 165 °C asi 50 minut. Ještě horkou štědrovečerní štolu několikrát potřeme rozpuštěným máslem a hustě obalíme moučkovým cukrem.

Studenou štolu zabalíme do alobalu a uložíme do chladu alespoň na 2 - 3 týdny rozležet.

Před podáváním štědrovečerní štolu opět bohatě posypeme moučkovým cukrem.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Štědrovečerní štola

Zpět na recept
Druh jídla
Moučníky
Národní kuchyně
Rakouská
K příležitosti
Vánoční recepty