Rukama vypracujeme vláčné těsto, které na pomoučené ploše vyválíme na silnější plát velký asi 35x25 cm. Okraje na delších stranách přehneme přes sebe. Těsto na štolu nestáčíme jako třeba závin.
Připravenou štolu přeneseme na plech s pečícím papírem. Pokud pečící papír nemáme, dáme ji na tukem vymazaný plech.
Štolu potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě pozvolna při 150°C, dozlatova. Doba pečení je asi 45 minut. Zda je štola upečená zjistíme párátkem, které zapíchneme do štoly. Po vyndání by na párátku nemělo zůstat přilepené těsto. Když lepí, znamená to, že je štola uvnitř ještě syrová.
Upečenou jednoduchou vánoční štolu pocukrujeme a necháme vychladnout. Určitě oceníte, že není tak sladká jako štola kupovaná. Navíc vypadá a chutná výborně.
vyborna a jednoducha vanocni stola..dnes sem pekl po druhé..vloni poprvé a chutnala..doporucuji =)
Anna
Re: blinky blinky
To je divné,štola je vynikající,peču ji dva roky,všem chutná.Pekla jsem ji i kamarádkám a hned chtěly recept,protože je jednoduchý.Nestačí ani zaleřet.
Anna
Re: Štola
Tento recept mám už dva roky,příprava jednoduchá,štola velmi chutná.Vejce tam patří celá.
Martina
Komentář k receptu Jednoduchá vánoční štola
Dobrý den ráda bych štolu nechala odležet, zajímalo by mě jak dlouho ji necháte odležet vy, respektive jestli vydrží když ji upeču deset dní před Štědrým dnem. Děkuji :)
Marcela
Re: dotaz
Vzkaz pro Šárku :píší tam,že se to má vyválet na plát asi o rozměrech 35 x 25cm a
potom se to po té delší straně přehne,takže vznikne obdélník o rozměrech
35 x 12,5cm.Je to již jiní jasné?