Originální pohoštění: Sýrový vánoční stromeček krok za krokem

Originální pohoštění: Sýrový vánoční stromeček krok za krokem

Recept na originální sýrový vánoční strom s pestem, který ozvláštní každý stůl s pohoštěním.

7216×

Recept na sýrový vánoční stromeček

1) Příprava surovin.

Připravíme si 500 g hladké mouky, 300 ml vlažné vody, 21 g čerstvého droždí, 100 ml olivového oleje, 1 lžička cukru, 1 lžička soli, 1 vejce, 100 g pesta, 150 g tvrdého sýra.

2) Nejprve si připravíme rychlý kvásek, tedy do teplé (ne horké) vody rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát na teplém místě.

3) Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po krajích osolíme a uprostřed vytvoříme důlek. Do středu vylijeme vzešlý kvásek, od středu začneme míchat a poté přidáme i olivový olej. Těsto pořádně vymísíme, pokud máme k dispozici robot či domácí pekárnu, usnadníme si práci. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

4) Nakynuté těsto minimálně dvakrát zvětší svůj objem. Přichystáme si i vál a váleček.

5) Těsto přemístíme na vál podsypaný moukou a rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na velikost cca 20 x 30 cm.

6) Vyválenou první část těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Nožem či rádýlkem vyřízneme tvar trojúhelníku přes většinu plochy plechu. Můžeme si předpřipravit jednoduchou šablonu z papíru.

7) Vzniklý trojúhelník potřeme vrstvou pesta pomocí lžíce či mašlovačky.

8) Celou plochu potřeného těsta zasypeme strouhaným sýrem. Můžeme přidat i jiné oblíbené suroviny, například česnek, koření, olivy či zaměnit pesto za rajčatový základ.

9) Poté vše přiklopíme druhým rozváleným plátem a odřízneme přebytky.

10) Nyní ostrým nožem či rádýlkem prokrojíme po stranách pruhy jako větve stromečku. Každou větev následně zhruba třikrát protočíme, dle délky.

11) Vzniklý stromeček necháme 40 minut kynout a následně potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody.

12) Ze zbytku těsta můžeme vykrojit hvězdičky, dozdobit jimi stromeček a zafixovat rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 – 40 minut dozlatova.

13) Upečený stromeček vyjmeme z trouby a ihned potřeme shora pestem pomocí mašlovačky a můžeme ihned podávat.

Sýrový vánoční strom a finanční náročnost

Ingredience na sýrový vánoční strom nás vyjdou na zhruba 60 Kč.

Vyzkoušejte také: 

Rychlé sýrové tyčky
(doba přípravy 45 min )

Silvestrovské slané tyčinky
(doba přípravy 45 min )

Tyčinky s kmínem
(doba přípravy 1 h 30 min )

Pivní tyčinky
(doba přípravy 35 min )

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena