3-4 stroužky | česnek | |
250 g | máslo | |
1 ks | žloutek | |
1 balíček | kypřicí prášek do pečiva | |
500 g | hladká mouka | |
1 kelímek | smetana ke šlehání | |
250 g | uzený sýr | |
2 lžičky | grilovací koření se solí | |
na potření | ||
---|---|---|
vejce | ||
na ozdobu | ||
celý kmín | ||
semínka |
Na vál prosejeme mouku s práškem do pečiva, přidáme grilovací koření, žloutek, nakrájené změklé máslo a prolisovaný česnek. K připraveným surovinám přidáme najemno nastrouhaný uzený sýr a postupně přiléváme smetanu. Těsto zpracováváme rukou, kuchyňský robot nám práci usnadní. Když máme těsto dobře zpracované a hladké, vyválíme ho na desce na 3 mm tenký plát. Těsto nemusíme podsypávat moukou, nelepí se. Aby se nám nelepilo ani na váleček, rozválíme jej přes mikrotenový sáček. Těsto rozkrájíme rádýlkem na tyčinky, podebereme nožem a přeneseme na plech vyložený pečícím papírem. Silvestrovské tyčinky na plechu potřeme rozšlehaným vejcem. Podle chuti posypeme celým kmínem, nejrůznějšími semínky či hrubou solí. Připravené tyčinky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme asi 15 - 20 minut dozlatova. Silvestrovské slané tyčinky podáváme jako slanou chuťovku k pivu či vínu. Jsou křehké a chuťově opravdu výborné!
Silvestrovské pohoštění - sůloví krok za krokem
Jak název napovídá, protikladem k sladkému cukroví je právě recept na sůloví, tedy slanou variantu. Skvěle se hodí například na doplnění občerstvení na Silvestra.
Silvestrovské pohoštění: Domácí pomazánky, chlebíčky a luxusní tatarák
Oslavy příchodu nového roku se neobejdou bez slavnostního pohoštění v podobě dobrého jídla a pití. Na silvestrovské oslavě nesmí chybět typické občerstvení v podobě různých chlebíčků a jednohubek s domácími pomazánkami, uzeninami a sýry. Nic nezkazíme ani sýrovými tyčinkami, slanými dobrotami z listového těsta či domácím tatarákem. A nesmíme zapomenout ani na prověřené tipy, jakými pokrmy zahnat kocovinu.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena