Slané špalíky se zelím

Recept na slanou chuťovku z kynutého těsta s kysaným zelím.


0.00x
90 min
1×

Ingredience

těsto

250 gpolohrubá mouka
250 ghladká mouka
200 gtuk na pečení
1 kostkadroždí
1 lžičkacukr
100 mlmléko
1 lžičkasůl
1 ksvejce

náplň

250 gbílé kysané zelí
1 kscibule
1 lžíceolej
100 mlsuché bílé víno
1 lžícecukr

podle chuti

drcený kmín
hrubá sůl

na potření

50 gtuk na pečení

Postup přípravy

Nejdříve si připravíme těsto. Tuk na pečení necháme rozpustit a asi 0,5 dl odlijeme stranou na potření pečiva. Z droždí, cukru a mléka připravíme kvásek, který nacháme asi 5 minut vyběhnout. Do mísy prosejeme obě mouky se soli, přidáme vejce, kvásek a 200 ml vlahé rozpuštěného tuku. Vše důkladně prohněteme v hladké těsto, které necháme zakryté na teplém místě asi 40 minut kynout.

Zelí propláchneme, vymačkáme a nasekáme najemno. Oloupanou cibuli nakrájíme na jemné kostičky, které necháme na lžíci oleje zesklovatět. Poté přidáme zelí, cukr, sůl, drcený kmín a vše za stáleho míchání podlijeme vínem. Zelí dusíme, dokud nebude měkké a veškerá tekutina se neodpaří. Potom jej odstavíme z tepla a necháme zcela vychladnout.

Vykynuté těto rozdělíme na poloviny a z každého dílu na pomoučené ploše vyválíme placky o síle asi 2 cm. Na každý plát naneseme vrstvu zelí a těsto svineme do rolky, ze které odkrajujeme asi 3 - 4 cm dlouhé špalíky. Špalíky klademe na plech vyložený pečícím papírem, potřeme je zbývajícím rozpuštěným tukem, posypeme podle chuti hrubou solí nebo drceným kmínem a necháme ještě asi 15 minut odležet. Poté pečeme v předehřáté troubě při 200 °C dorůžova.

Slané špalíky se zelím podáváme jako chuťovku, ale výborně chutnjí i jako příloha k polévkám jako je třeba zelňačka.

 

Jak naložit kysané zelí?

Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.

Jak

Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím na každý den

Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.

Klasické

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Slané špalíky se zelím

Zpět na recept
Druh jídla
Chuťovky
Národní kuchyně
Recepty z české kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena