Vyzkoušejte recept na závitky z vepřové kýty, plněné šunkou, vejcem a okurkou a dušené na zelenině, která je základem pro smetanovou omáčku.
6 plátků | vepřová kýta |
80 g | celer |
120 g | mrkev |
50 g | petržel |
1 ks | cibule |
6 kuliček | celé nové koření |
12 kuliček | celý černý pepř |
1 ks | bobkový list |
3 lžíce | olej |
1 lžíce | máslo |
2 lžíce | citronová šťáva |
200 ml | smetana na vaření |
1 lžíce | hladká mouka |
náplň | |
---|---|
3 ks | vejce |
3 ks | okurka sterilovaná |
150 g | zauzená šunka |
podle chuti | |
sůl | |
cukr | |
ocet 8% | |
podle potřeby | |
voda nebo zeleninový vývar |
Vejce uvařená natvrdo oloupeme a nakrájíme na poloviny. Okapané kyselé okurky podélně rozkrojíme. Oloupanou cibuli nasekáme nahrubo. Celer, mrkev a petržel očistíme a nakrájíme nadrobno. Plátky z vepřové kýty (á cca 150g) očistíme, tence rozklepeme a osolíme. Každý plátek masa poklademe šunkou, vejcem a okurkou a svineme do závitku, který zajistíme potravinovou nití nebo párátkem.
V hrnci na oleji zprudka opečeme závitky ze všech stran dorůžova. Poté je vyjmeme a k výpeku přidáme lžící másla, na kterém necháme zesklovatět cibuli. Následně přidáme kořenovou zeleninu a vše asi 10 minut restujeme. K orestovavé zelenině vrátíme opečené závitky, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, sůl a 2 lžíce citronové šťávy. Vše podlijeme malým množstvým vývaru a zakryté zvolna dusíme doměkka. Během dušení závitky občas obracíme a přeléváme vydušenou šťávou, případně vývarem. Měkké závitky vyjmeme, odstraníme nítě nebo párátka a uchováme na teple.
Z podušené zeleniny odstraníme koření a ponorným mixerem ji rozmělníme dohladka. Poté přidáme cukr, ocet a sůl, přilijeme smetanu promíchanou se lžičkou hladké mouky a krátce povaříme na hustší konzistenci omáčky.
Vepřové závitky rozdělíme na porce, přelijeme smetanovou omáčkou a podáváme jako hlavní chod. Vhodnou přílohou jsou houskové knedlíky nebo rýže.
Pečeme vepřové maso: Nejlepší recepty našich babiček
Inspirujte se recepty z vepřového masa, které jsou sice časově náročnější, ale za ten výsledek stojí. Kdy jindy než právě s nadcházejícím víkendem se vrhnout na vepřovou pečeni nebo pomalu pečené koleno.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena