Snadný a zároveň delikátní recept na vepřovou panenku se slaninou, zapečenou s hruškou na portském víně.
400 g | vepřová panenka |
100 g | anglická slanina (plátky) |
1 ks | šalotka |
1 ks | hruška |
120 ml | červené portské víno |
80 ml | vývar |
podle chuti | |
---|---|
sůl | |
čerstvě mletý černý pepř | |
drhnutý tymián | |
sušený rozmarýn | |
podle potřeby | |
3 lžíce | rostlinný olej |
2 lžíce | máslo |
Vepřovou panenku očistíme, případně zbavíme blan a rozkrojíme na dva válečky. Maso osolíme, opepříme, ochutíme tymiánem a rozmarýnem a obalíme do plátků anglické slaniny, kterou zajistíme nití. Šalotku oloupeme a nakrájíme nadrobno. Větší pevnou neoloupanou hrušku rozkrojíme na čtvrtiny. Každý dílek zbavíme jadřince a příčně rozkrojíme na poloviny.
Na oleji zprudka opečeme připravenou panenku za všech stran dorůžova a přendáme ji do pekáčku. K výpeku přidáme lžíci oleje a orestujeme na něm šalotku dozlatova. Poté přidáme tymián a rozmarýn, jakmíle se koření rozvoní, přilijeme portské víno, které necháme odpařit. Dále přidáme máslo a hrušky a vše za stálého míchání krátce osmahneme. Směs přendáme do pekáčku k masu, podlijeme horkým vývarem a zakrýté pečeme v předehřáté troubě na 170 °C asi 15 až 20 minut.
Vepřovou panenku zbavíme nití, nakrájíme přes vlákno na plátky a každou porci obložíme hruškovou směsí. Vhodnou přílohou jsou brambory připravené na oblíbený způsob.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena