500 g | vepřová panenka | |
1.5 lžičky | bazalkové pesto | |
1 ks | vejce | |
70 g | anglická slanina | |
1 balíček | listové těsto (rozválený plát) | |
podle chuti | ||
---|---|---|
3 špetky | sůl | |
3 špetky | mletý černý pepř | |
2 špetky | pálivá mletá paprika | |
podle potřeby | ||
2 lžíce | kečup | |
1 lžíce | rostlinný olej |
Vepřovou panenku očistíme od blan a čistý váleček masa rozkrojíme přes vlákno na 3 kousky. Panenku osolíme a opepříme čerstvě mletým černým pepřem a následně na pánvi ze všech stran zprudka opečeme na malém množství oleje dohněda. Pánev odstavíme z tepla a maso necháme zchladnout. Vychladlé opečené špalky panenky hustě potřeme bazalkovo-česnekovým pestem. Vejce v misce rozšleháme se solí a špetkou pálivé papriky.
Listové těsto rozválíme na plát silný asi 2-3 mm a rádýlkem ho rozdělíme na 3 části. Každý díl těsta potřeme kečupem, poklademe anglickou slaninou a špalky panenky potřenými pestem. Těsto pevně uzavřeme, potřeme ochuceným rozšlehaným vejcem a pečeme v troubě předehřátá na 180 °C dozlatova.
Zapečenou vepřovou panenku v listovém těstě podáváme s bramborovou kaší jako hlavní chod. Ale můžeme ji nakrájet na plátky a podávat s listovým salátem a dresinkem jako chuťovku či předkrm.
Vepřová krkovice, panenka i kotleta v originálních receptech
Vepřové maso je v Česku jedním z nejoblíbenějších. Nejlibovějšími druhy vepřového masa jsou kýta, kotleta a panenka. Vybrali jsme pro vás pár receptů, které užijete o víkendu na slavnostní oběd, ale i přes týden jako rychlovku pro celou rodinu.
Autor:Jarka Petrová
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena