Jak naložit kysané zelí?

Jak naložit kysané zelí?

Knedlo vepřo zelo. Plněné knedlíky se zelím. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem.

657905×

V podzimních měsících si můžeme naložit a uskladnit bílé zelí. Je velmi vhodné po celé zimní období pro přípravu salátů nebo jako příloha k masitým pokrmům. Oblíbené je pro velké množství vitamínů, které je v něm obsažené (především vitamíny B a C), ale také pro výskyt minerálních látek, které napomáhají zvyšovat celkovou obranyschopnost našeho organismu.

Potřebné suroviny a pomůcky k naložení zelí

  • kameninový sud s krycí miskou a obsahem 10 litrů
  • kruhadlo
  • velký ostrý nůž na půlení hlávek zelí
  • čistá vanička
  • 10 kg hlávkového zelí
  • 15 - 20 dkg soli
  • maximálně 20g kmínu, to odpovídá 1 balení kmínu
  • 1 kus křenu
  • 1 snítka kopru
  • 15 dkg cibule
  • 4 - 6 stroužků česneku

Seznam surovin a jejich množství je závislé na množství požadovaného výsledného produktu a na tom, jaký sud, do kterého budeme zelí nakládat, doma vlastníme. Je samozřejmě možné množství surovin přizpůsobit obsahu soudku a chutím celé rodiny.

Postup nakládání zelí

Cibuli oloupeme a nakrájíme na dlouhé nudličky nebo půl kolečka. Česnek a křen oloupeme. Křen ještě nakrájíme na plátky nebo menší špalíčky. Zakoupené zelí zbavíme vrchních listů - bývají většinou poškozené nebo špinavé. Hlávky rozpůlíme ostrým nožem a na kruhadle nakrouháme. Pokud vlastníme "dlouhé kruhadlo", položíme ho jeho konci na dvě židle, na jednu z nich si sedneme. Pod kruhadlo si připravíme vaničku, do které bude zelí padat. Při krouhání zelí střídavě přidáváme očištěnou a na dlouho pokrájenou cibuli (můžeme použít W-krouhač) a přisypáváme sůl a kmín.

Máme-li zelí nakrouhané, ve vaničce je dobře promícháme, aby došlo k rovnoměrnému rozložení soli, kmínu a cibule. Připravený sud začneme pěchovat nakrouhaným zelím. Je důležité zelí po přidání dobře upěchovat, aby pustilo šťávu, protože tak včas dojde ke správnému kvašení. Při plnění přidáváme stroužky česneku a křen - ten podpoří křehkost a svěží chuť zelí. Přebytečnou šťávu, která se začne tvořit, odebereme. Zatím ji ale nevyléváme, necháváme si ji připravenou, pokud by byla potřeba k doplnění. Po naplnění sudu zelím vložíme snítku kopru - přidá zelí jemnější a pikantnější chuť. Je-li zelí méně než k hornímu okraji, zatížíme zelí hladkým čistým kamenem nebo prkénkem, aby se nám při kvašení příliš "nezvedalo". Okraj soudku vytřeme, osušíme a na soudek přiložíme misku. Okraj zalijeme čistou studenou vodou.

Během kvašení se může na okrajích objevit bílá pěna - povrchová plíseň. Je nutné ji okamžitě sebrat, stěnu sudu otřít a dbát na odstranění příčiny - tedy dbát na to, aby zelí nebylo "nasucho"a byl vždy dostatek šťávy na zelí. Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Poměr je asi 20 g soli na 1 litr vody.

Doba kvašení zelí je závislá na kvalitě sklepa nebo jiných prostor, ve kterých máme soudek uskladněný. Po 3 - 4 týdnech už obvykle můžeme zelí ochutnávat. Teď už stačí vymýt sud a můžeme se pustit do nakládání zelí.

Tipy na pokrmy připravené s kysaným zelím

Kysané zelí - vitamínová bomba pro detoxikaci i posílení imunity

Kysané zelí známe všichni jako tradiční pochoutku, bez níž se mnohé typické pokrmy české kuchyně prostě neobejdou. A je pro nás daleko přínosnější než například exotické ovoce.

Kysané

Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku

Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?

Poctivá

Zelí v našem jídelníčku nesmí chybět: Proč je tak zdravé?

Zelí je jednou z nejběžnějších zelenin ze skupiny košťálovin. Je důležitou součástí klasických českých pokrmů, které bychom si bez zelí jen těžko mohli představit.

Zelí

Foto: Shutterstock.com

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena