Houby naložené ve sladkokyselém nálevu jsou nejlepší do kulajdy, ale i jen samotné jsou skvělé jako chuťovka.
200 ml | ocet 8% |
300 ml | voda |
10 g | sůl |
10 g | cukr krupice |
5 g | hořčičné semínko |
5 kuliček | nové koření |
5 kuliček | celý pepř |
3 ks | bobkový list |
podle potřeby | |
---|---|
sůl | |
čerstvé houby |
Ze všeho nejdříve si připravíme nálev. Vodu, ocet, cukr, sůl, koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout.
Očištěné a na kousky nakrájené libovolné jedlé houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout.
Do čistých zavařovacích sklenic dáme vychladlé houby a zalijeme sladkokyselým nálevem. Zavíčkujeme a takto naložené houby sterilujeme při 100 °C asi 30 minut. Pro nejlepší výsledek je dobré nechat houby ještě alespoň 2 týdny rozležet (před první konzumací).
Nakládané houby používáme poté do nejrůznějších pokrmů (polévek, omáček, jako chuťovku apod.).
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
autor Michy
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena