Ze všeho nejdříve si připravíme nálev. Vodu, ocet, cukr, sůl, koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout.
Očištěné a na kousky nakrájené libovolné jedlé houby 5 minut povaříme v osolené vodě, přecedíme a necháme vychladnout.
Do čistých zavařovacích sklenic dáme vychladlé houby a zalijeme sladkokyselým nálevem. Zavíčkujeme a takto naložené houby sterilujeme při 100 °C asi 30 minut. Pro nejlepší výsledek je dobré nechat houby ještě alespoň 2 týdny rozležet (před první konzumací).
Nakládané houby používáme poté do nejrůznějších pokrmů (polévek, omáček, jako chuťovku apod.).
Houby v kuchyni: Jak je zpracovat, uchovat v nich vitamíny a zároveň si pochutnat
Češi jsou národem houbařů. Říká se, že všechny houby jsou jedlé, některé však pouze jednou. Ale zanechme černého humoru a ponořme se do článku, který nám přiblíží houby z té zdravotní a kuchařské stránky.
Autor:Michy