Recept na smaženého kapra
1) Příprava surovin.
2) Vykuchaného kapra si rozdělíme podél páteře na dvě poloviny (filety), bude se nám s ním tak lépe pracovat. Odstraníme šupiny, buď hranou nože v protisměru, případně speciální škrabkou určenou přímo na odstraňování šupin. Kůži ponecháme.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image2.jpg)
3) Polovinu kapra otočíme kůží dolů a ostrým nožem nakrájíme na pruhy, tedy jednotlivé porce. Je to mnohem lepší varianta než podkovy, můžeme tak i eliminovat počet kostí na minimum. Pokapeme citronovou šťávou a nejlépe necháme pod potravinovou folií či víkem přikrytém pekáči odležet v lednici (alespoň hodinu, nejlépe přes noc). Osolíme a máme připraveno k obalování.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image3.jpg)
4) Připravíme si tři talíře na přípravu trojobalu. Do jednoho nasypeme hladkou mouku, do druhého strouhanku a ve třetím vidličkou rozmícháme vejce.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image4.jpg)
5) Každou porci kapra položíme nejprve zlehka do mouky tak, aby byl pokryt celý povrch z obou stran, přebytečnou mouku oklepeme. Dalším krokem je rozšlehané vejce, zde taktéž každý kousek pečlivě vykoupeme. Nakonec přemístíme do talíře se strouhankou, pečlivě každé místo obtiskneme do strouhanky a přebytky lehce oklepeme. Odložíme na talíř a takto si připravíme všechny porce.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image5.jpg)
6) Jakmile máme obaleny všechny porce kapra, připravíme si pánev na smažení.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image6.jpg)
7) Do velké pánve, nejlépe s vyšším okrajem, nalijeme olej (nejlépe slunečnicový či řepkový) do výšky cca 2 cm ode dna a dáme rozpálit na plotnu sporáku. Řádně rozpálený olej můžeme otestovat koncem vařečky či vhozením drobku strouhanky. Pokud kolem dostatečně olej bublá, máme připraveno.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image7.jpg)
8) Do rozpáleného oleje vložíme několik řízků tak, aby kolem sebe měly dostatek místa a snížíme teplotu téměř na polovinu.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image8.jpg)
9) Řízky tedy smažíme pozvolna a dozlatova z každé strany. Takto získáme rovnoměrně osmažené kapří řízky. Kdybychom smažili velmi zprudka, na povrchu by byly již zlatavé, ale uvnitř syrové. Po usmažení skládáme na talíř s papírovými ubrousky a přebytečný tuk odsajeme i seshora.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image9.jpg)
10) Smaženého kapra co nejdříve po usmažení servírujeme, nejlépe s bramborovým salátem či jinou oblíbenou přílohou. Doplníme měsíčkem citronu.
![](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky-wysiwyg/8698/image10.jpg)
Kapr v hlavní roli: Tradiční i méně známé recepty
Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!
![Kapr](https://vareni-production-cdn.xsd.cz/obrazky/clanky/8d799f01-81fc-43f1-9c3d-dff2e469138e-velky.jpg)
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Symbol slunovratu na štědrovečerní tabuli: Vinná klobása na 5 způsobů
Tradiční vinná klobása se dostala na vánoční tabuli jako symbol slunovratu. Vyrábí se z vepřového, někdy i hovězího masa, dříve se místo hovězího používalo spíš telecí. Maso se jemně umele, přidají se rohlíky namočené v mléce, bílé víno a na chuť muškátový květ a citrónová kůra. Štědrovečerní pochoutka, která si stále častěji získává své příznivce a na slavnostně prostřené tabuli se jistě ujme některý z našich vybraných receptů.
Vánoční videorecept: Medové kornoutky jako sladká tečka štědrovečerní večeře
I když dáváte přednost klasice, štědrovečerní menu nemusí končit bramborovým salátem a smaženým kaprem. Dopřejte si sváteční dezert v podobě medových kornoutků s vanilkovým pudinkem a čokoládovou polevou.