Výborný recept na náš rodinný bramborový salát, ve kterém nechybí kořenová zelenina, sterilované okurky, hrášek a vejce. Příprava je trochu náročnější na čas, ale chuť nám bude odměnou. My si ho dopřáváme i několikrát do roka, ale na Vánoce ke smažené rybě chutná stejně nejlépe.
3 ks | vejce | |
2 ks | cibule | |
1 ks | celer | |
1 kelímek | majonéza | |
4 ks | mrkev | |
4 ks | petržel | |
0.5 kelímku | bílý jogurt | |
5 ks | okurka sterilovaná | |
1 konzerva | hrášek sterilovaný | |
2 kg | brambory (typ A) | |
nálev | ||
---|---|---|
sůl | ||
1 lžíce | ocet | |
1 lžička | cukr krupice | |
1 ks | bobkový list | |
5 kuliček | celý černý pepř | |
3 kuličky | celé nové koření | |
podle chuti | ||
hořčice | ||
mletý černý pepř |
1. Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce.
2. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme ji v nálevu, do kterého dáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, špetku soli, cukr a 1 lžíci octa. Zeleninu necháme vychladnout.
3. Brambory oloupeme a protlačíme přes kolečko s mřížkou nebo nožem nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu, okurky a cibuli také nakrájíme nadrobno. Vše dáme k bramborám a přidáme hrášek. Vmícháme zbylé suroviny - majonézu (možno s trochou bílého jogurtu), hořčici, olej, sůl, mletý pepř a vše opatrně promícháme.
4. Nakonec přidáme nasekaná vejce a dochutíme nálevem, ve kterém jsme vařili zeleninu. Klasický vánoční bramborový salát ještě jednou opatrně promícháme a dáme vychladnout.
!TIPY k přípravě
Klasický vánoční bramborový salát připravujeme ideálně brzo ráno, aby se do večera pěkně uležel. Chutě surovin se tak krásně propojí. Čím je salát uleželejší, tím je lepší.
Pokud chceme bramborový salát o něco méně karoličtější, nahradíme větší část majonézy kvalitním bílým jogurtem.
Foto: Shutterstock.com
Šest skvělých receptů na bramborový salát
Receptů na bramborový salát není nikdy dost, zvlášť v předvánočním čase. Možná dáváte přednost klasice, která nikdy nezklame, ale máme pro vás i recepty trochu netradiční, které mohou opravdu překvapit svou chutí. A pokud si hlídáte linii, nechybí ani dietnější verze salátu. Jednoduše - vybere si každý.
Bramborový salát na jedničku: Povyšte ho domácí majonézou!
Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době nastávajících Vánoc a silvestrovských oslav. Jak na domácí majonézu, aby se opravdu podařila?
Kapr v hlavní roli: Tradiční i méně známé recepty
Kapra v trojobalu a dozlatova osmaženého zná každý. Ale možností, jak tuto rybu chutně připravit, je vícero. Využijte období, kdy je český kapr k mání a vyzkoušejte nějakou novou úpravu, stojí to za to!