Ve spoustě českých rodin se každé ráno připravují snídaně a svačiny. Nejedna maminka jistě stojí před nelehkou otázkou, jestli rohlík nebo chléb, namaže svým milým máslem, či zda použije tolik propagovaný margarín. Dnes si tedy obě tyto potraviny porovnáme a přidáme i třetí variantu - směsný tuk.
Pro obyčejné laiky je největším rozdílem chuť a snadné použití.
-> Jak nahradit máslo při pečení: Sáhněte po přirozené alternativě
Máslo je živočišného původu a nesmí obsahovat jiný než mléčný tuk. Mléčného tuku musí v másle být podle platné evropské legislativy mezi 80 a 90 procenty.
Margaríny a rostlinné roztíratelné tuky se skládají z rostlinných olejů a vody v různých, avšak přesně stanovených poměrech.
Vedle nich existují ještě tuky směsné, které kombinují rostlinný olej a živočisný tuk.
V polovině 19. století byl ve Francii velký nedostatek másla a proto chemik Hippolyte Mege-Mourries vymyslel pro Napoleona III. náhradní řešení v podobě nového tuku. Náhradě z hovězího loje a odstředěného mléka se dostalo názvu margarín, podle řeckého výrazu pro perlu - margaron. Zájem byl brzy tak velký, že hovězí lůj brzy nestačil.
Problém pomohl vyřešit počátkem minulého století až objev technologie ztužování, kdy se podařilo tekutý olej přeměnit na tuhou hmotu. Margarín pozbyl živočišného původu, a získal punc zdravého tuku. Neméně důležitý byl i fakt, že byl levnější než máslo.
-> Jak zachránit sražené máslo?
"Zdravý tuk = rostlinný tuk" je nejvíce používaný základ pro reklamní slogany, kterými výrobci již několik let s úspěchy přesvědčují zákazníky, aby vyměnili máslo za margarín, který je vyroben hlavně z rostlinných tuků, jež neobsahují cholesterol.
Hlavním argumentem oproti máslu byly nasycené mastné kyseliny, které zvyšují riziko srdečních a cévních onemocnění a vyskytují se především v živočišných tucích. Ale jak se ukázalo, ani margaríny se bez nich také neobejdou. K výrobě rostlinných tuků je totiž zapotřebí palmového tuku, který je přirozeně tuhý a tedy na nasycené mastné kyseliny bohatý.
Recepty, které by vám neměly uniknout:
Autor:admin_hela
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena