Hledáte recept na klasickou zelňačku, ve které nechybí klobása, uzené maso a mletá paprika? Tradiční polévka z kysaného zelí skvěle zahřeje i zasytí. Co do ní všechno patří? Pojďte si ji připravit spolu s námi!
Zelná polévka, známá také jako zelňačka, kyselica nebo kapustnica, je oblíbená polévka ve středoevropské kuchyni. Její základ tvoří kysané zelí, které dodává polévce nakyslou chuť. Patří do ní také brambory, uzené maso nebo klobása, česnek a mletá paprika. V některých verzích zelňačky se přidává i smetana, která polévku zjemňuje, nebo vajíčko.
Zelňačka je oblíbená polévka pro svou sytost a skvělou kombinaci kyselé, slané a uzené chuti. V chladných dnech skvěle zahřeje a můžete ji uvařit i za pár korun.
Na zelňačku budeme potřebovat 500 g kyselého zelí, 2 - 3 brambory, 1 větší cibuli, 1 pikantní klobásu, kousek uzeného masa, 2 l vody, sůl a koření (celý barevný pepř, bobkový list, mletou sladkou papriku a celý kmín). Na zahuštění budeme potřebovat jíšku připravenou z kousku másla a hladké mouky, případne použijeme jíšku hotovou.
Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme.