Valašská kyselica s houbami

Polévka, ve které i lžíce stojí? To je Valašská kyselica, vydatná polévka, která vydá za hlavní chod.


5.04x
60 min

Postup přípravy

Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka.

Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout. Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín a uvaříme doměkka.

Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme. Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí. Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily.

Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky. Povaříme dalších 15 minut. Kyselicu podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem.

Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Valašská kyselica s houbami

Zpět na recept