Vaření.czReceptyValašská kyselica s houbami

Valašská kyselica s houbami

Polévka, ve které i lžíce stojí? To je Valašská kyselica, vydatná polévka, která vydá za hlavní chod.


5.05x
60 min

Ingredience

150 gslanina
450 gbrambory
1 kscibule
30 gsádlo
2 ksklobása
2 ksbobkový list
6 kuličeknové koření
2 lžícehladká mouka
200 gzakysaná smetana
8 kuličekcelý pepř
30 gsušené houby
500 gkysané zelí

podle chuti

sůl
ocet
celý kmín

Postup přípravy

Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka. Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout. Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín a uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme. Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí. Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily. Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky. Povaříme dalších 15 minut. Kyselicu podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem. Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.
user-icon

autor Hanka

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Valašská kyselica s houbami

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena