150 g | slanina | |
450 g | brambory | |
1 ks | cibule | |
30 g | sádlo | |
2 ks | klobása | |
2 ks | bobkový list | |
6 kuliček | nové koření | |
2 lžíce | hladká mouka | |
200 g | zakysaná smetana | |
8 kuliček | celý pepř | |
30 g | sušené houby | |
500 g | kysané zelí | |
podle chuti | ||
---|---|---|
sůl | ||
ocet | ||
celý kmín |
Houby zalijeme vodou a necháme odstát, aby změkly. Oloupané a na kostičky nakrájené brambory uvaříme ve vodě doměkka. Kysané zelí můžeme, ale i nemusíme, podle kyselosti scedit a propláchnout. Vezmeme druhý hrnec, vložíme pokrájené zelí a zalijeme vodou. Přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř a kmín a uvaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno, slaninu na kostičky a klobásy na kolečka. Ve větším hrnci rozpustíme sádlo, přihodíme cibuli, slaninu, klobásy a orestujeme. Po chvíli přisypeme scezené houby a ještě chvíli opékáme. Z uvařeného zelí odebereme koření a přidáme k uzenině s cibulí. Uvařené brambory přelijeme do polévky i s vodou, ve které se vařily. Hladkou mouku rozmícháme v zakysané smetaně a zašleháme do polévky. Povaříme dalších 15 minut. Kyselicu podle chuti dosolíme, případně dochutíme octem. Valašskou kyselicu podáváme jako hlavní chod samotnou nebo s čerstvým chlebem.
Houbové hody: Zkuste houby zamrazit, usušit i naložit
Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Autor:Hanka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena