Babiččina valašská kyselica

Sytá polévka z kysaného zelí, která je tradičním valašským pokrmem.


4.343x
90 min
7×

Postup přípravy

Zelí i s nálevem nalijeme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Vaříme, až je zelí měkké (cca 1 hodinu). Pokud bylo zelí příliš kyselé, slijeme část nálevu a doplníme vodou. Do hrnce přidáme nové koření, černý celý pepř, bobkový list a majoránku. Vše společně vaříme.

Slaninu nakrájíme na malé kostičky a opražíme. Až se hezky vysmaží, zasypeme ji hladkou moukou a uděláme jíšku. Hotovou jíšku zalijeme vodou a vlijeme do polévky, dobře zamícháme a provaříme.

Klobásky nakrájíme na kousky a přidáme je do hrnce s polévkou. Necháme chvíli vařit a přilijeme smetanu. Pořádně zamícháme, povaříme, a pokud se nám zdá polévka málo hustá, zahustíme ji hladkou moukou rozmíchanou v mléce. Dosolíme a dosladíme podle chuti, případně můžeme dokyselit octem, pokud zelí bylo málo kyselé.

Babiččinu valašskou kyselici servírujeme nejlépe s čerstvým chlebem, může sloužit jako polévka i jako hlavní chod. Správně uvařená kyselica je hustá, krémová a krásně voní slaninou a kořením. Pokud máte doma pečené vepřové maso, můžete je dát do kyselice namísto klobásy, potom má teprve ten správný říz. Také existuje postní varianta s vejcem a bramborem.
user-icon

autor zaranda


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččina valašská kyselica

Zpět na recept