Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.
Na krkonošské kyselo si připravíme 250 g chlebového kvásku, 4 vejce, 15 g sušených hub, 50 g másla, 1 cibuli, 150 ml mléka, 500 g brambor, sůl a kmín.
Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.
Lze jej zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou.
Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.
Výroba domácího chlebového kvásku nás vyjde asi na 7 Kč. Sušené houby koupíme za 30 Kč, vejce za 12 Kč, máslo za 8 Kč a brambory za 10 Kč. Za cibuli, mléko a koření dáme asi 8 Kč. 5 porcí krkonošského kysela nás bude stát přibližně 75 Kč.
Vyzkoušejte také recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem
Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!
Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena