Vaření.czMagazínKrkonošské kyselo: Levná polévka, která zasytí a zahřeje

Krkonošské kyselo: Levná polévka, která zasytí a zahřeje

Krkonošské kyselo: Levná polévka, která zasytí a zahřeje

Pravé krkonošské kyselo sloužilo v chudých rodinách mnohdy jako hlavní chod. Nenašli byste v něm vejce, mléko a cibuli. Vařilo se zásadně ze sušených hub. Polévka je hustá a podává se s brambory.

34084×

Recept na krkonošské kyselo krok za krokem

1) Příprava surovin. 

Na krkonošské kyselo si připravíme 250 g chlebového kvásku, 4 vejce, 15 g sušených hub, 50 g másla, 1 cibuli, 150 ml mléka, 500 g brambor, sůl a kmín.

2) Houby alespoň na 30 minut namočíme do vody.

3) Brambory ve slupce uvaříme doměkka.

Uvařené brambory scedíme, necháme je lehce vychladnout a poté je oloupeme a nakrájíme na menší kousky.

4) Chlebový kvásek si vyrobíme doma z žitné mouky podle receptu Chlebový kvásek

Lze jej zakoupit v některých pekařstvích. Sušený kvásek je k dostání v obchodech se zdravou výživou.

5) Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. 

6) Do hrnce nalijeme 1 litr vody. Přidáme namočené houby i s vodou, ve které se namáčely, sůl, kmín a krátce povaříme.

Za stálého míchání přilijeme chlebový kvásek. A opět krátce povaříme.

7) Na pánvi rozehřejeme 25 g másla a cibulku necháme zezlátnout. Hotovou cibulku spolu s mlékem přidáme do polévky.

8) Na stejné pánvi rozpustíme druhou polovinu másla a usmažíme na něm vajíčka.

9) Usmažená vajíčka přidáme do polévky a už nevaříme. Na závěr krkonošské kyselo dochutíme solí.

10) Ke krkonošskému kyselu podáváme brambory zvlášť v míse. Brambory si každý přidá podlé své chuti. 

Krkonošské kyselo a finanční náročnost

Výroba domácího chlebového kvásku nás vyjde asi na 7 Kč. Sušené houby koupíme za 30 Kč, vejce za 12 Kč, máslo za 8 Kč a brambory za 10 Kč. Za cibuli, mléko a koření dáme asi 8 Kč. 5 porcí krkonošského kysela nás bude stát přibližně 75 Kč.

Vyzkoušejte také recept na houbovou kulajdu se smetanou krok za krokem 

Nejlepší podzimní polévky, které spolehlivě zahřejí!

Polévky. Husté, vydatné, plné zeleniny i masa. Těchto 10 receptů doporučujeme vyzkoušet - najdete mezi nimi klasickou bramboračku, kyselici, ale i oblíbenou dýňovou či kukuřičnou polévku, nechybí ani klasický hovězí vývar.

Nejlepší

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena