Chlebový kvásek

Výroba chlebového kvásku vyžaduje trpělivost. Po 3 dnech čekání už stačí jen kvásek uchovávat a péct domácí chléb podle libosti.


4.517x

Postup přípravy

1. den

Ve sklenici o obsahu nejlépe 1 litru rozmícháme 100 g žitné mouky s vodou. Vody dáme pouze tolik, aby vzniklo ne příliš řídké těsto. Sklenici přikryjeme potravinou folií, přes kterou upevníme gumičku. Necháme stát na teplém místě. Optimální teplota je kolem 30 °C.

2. den

Chlebový kvásek promícháme a ochutnáme. Je-li kyselejší, přidáme opět 100 g žitné mouky a doředíme vodou. Přikryjeme fólií a jako předešlý den necháme v teple.
Není-li těsto kyselé, pouze promícháme a necháme stát na teplém místě.

3. den

Kvásek promícháme a dokrmíme přidáním vody a 100 g žitné mouky. Vše promícháme a necháte přikryté na teplém místě. Nabývá-li hodně na objemu, můžeme jej přendat do větší nádoby.

4.den

Chlebový kvásek je již hodně kyselý a měly by v něm být bublinky. Je již připravený a lze použít, nebo jej opět dokrmíme moukou a vodou a necháme ještě jeden den pracovat.
user-icon

autor Hanka


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Chlebový kvásek

Zpět na recept