Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

Recept na domácí kváskový chléb krok za krokem

Dnes se naučíme péct úžasný domácí kváskový chléb. Příprava je trochu delší a náročnější, ale výsledek opravdu stojí za to.

168162×

Kváskový chléb krok za krokem 

1) Příprava surovin.

Na kváskový chléb budeme potřebovat:

Na rozkvas: 2 velké lžíce kvásku, 160 ml vody, 160 g žitné mouky

Na dokončení těsta: 260 ml vody, 450 g pšeničné hladké či pšeničné chlebové mouky, 2 lžičky soli, 1 lžička kmínu

Bramborový škrob dle potřeby - na vysypání ošatky (lze použít cedník s utěrkou).

2) Nejprve si připravíme rozkvas.

Kvásek rozmícháme lžící nebo vařečkou ve vodě, přidáme žitnou mouku a opět promícháme, aby se vše spojilo. Rozmíchanou směs bez hrudek uhladíme do roviny. Na rozkvas je vhodná průhledná nádoba, může být i úzká vysoká odměrka, abychom mohli lépe pozorovat kynutí.

3) Celou mísu vložíme do tenké igelitové tašky a zavážeme. Takto necháme odpočívat 10 až 12 hodin.

Je tedy vhodné si promyslet, zda uděláme rozkvas ráno a večer chléb dokončíme, případně naopak.

4) Po 10 až 12 hodinách rozkvas nabobtná, zdvojnásobí svůj objem, jsou zřetelné bublinky zespodu i seshora.

Do čisté sklenice si odebereme dvě velké lžíce na příští pečení, přikryjeme víčkem a vložíme do lednice.

5) Do rozkvasu vlijeme vodu a lžící či vařečkou rozmícháme. K rozmíchanému rozkvasu ve vodě prosejeme pšeničnou hladkou či chlebovou mouku, přidáme také sůl a kmín.

6) Těsto zamícháme a vymísíme klasicky vařečko, můžeme si ulehčit práci, v tom případě použijeme robota či ruční šlehač s háky na těsto.

7) Těsto na kváskový chléb je vymíseno, jakmile se odlepuje od mísy. Nyní opět schováme do igelitové tašky a necháme cca 2 hodiny kynout, přičemž každých 30 minut těsto popřekládáme.

8) Překládání těsta provádíme nejlépe navlhčenou rukou nebo stěrkou, vždy podebereme těsto a přeložíme ho na protější stranu. Toto překládání provedeme cca 4 krát, vždy pootočíme mísu a těsto přeložíme.

Poté opět vložíme od igelitové tašky, aby těsto neosychalo.

9) Po dvou hodinách dáme těsto na pomoučený vál, ještě několikrát popřekládáme. Těsto nakonec lehce roztáhneme a stočíme do bochníku - vytvarujeme kulatý či oválný tvar (podle ošatky).

10) Stočené těsto na chléb vložíme do škrobem vysypané ošatky. Můžeme použít i cedník vystlaný čistou utěrkou a také vysypeme.

Lehce poprášíme moukou, opět vložíme do tašky a zavážeme. Necháme kynout 2 hodiny při pokojové teplotě, nebo v lednici 12 - 24 hodin.

11) Po uplynulé době kynutí těsto zhruba zdvojnásobí svůj objem. Do trouby dáme jeden plech doprostřed na mřížku a jeden plech s vyšším okrajem úplně do spodní části. Zavřeme a rozehřejeme troubu na 250 °C. Připravíme si poblíž hrnek s vodou.

12) Na ošatku s těstem položíme pečící papír a prkénko. Otočíme o 180°, abychom těsto bezpečně vyklopili a nezdeformovalo se.

13) Těsto můžeme lehce naříznout žiletkou či ostrým nožem, aby neprasklo na nechtěném místě při rozpínání.

14) Bochánek přesuneme pomocí pečícího papíru a prkénka na rozpálený plech umístěný uprostřed trouby. Na spodní plech rychle nalijeme vodu z hrnku a ihned troubu uzavřeme. Tímto způsobem provedeme záparu.

Kváskový chléb pečeme 15 minut na 250 °C. Poté odebereme spodní plech, snížíme teplotu na 185 °C a dopékáme cca 35 minut. Na začátku, v průběhu i na konci pečení můžeme rosit vodou z rozprašovače pro lepší kůrku, ale není to nutné.

15) Upečený kváskový chléb necháme úplně vychladnout na mřížce, aby se nesrazil.

Poté krájíme na plátky a podáváme.

Kváskový chléb a finanční náročnost

Ingredience na kváskový chléb nás vyjdou na zhruba 20 Kč.

Když dojde droždí, zachrání nás kvásek: Skvělé recepty na kváskové pečivo

Ulovit při běžném nákupu kostku droždí se v těchto dnech může zdát jako výhra v loterii. Ale i tak se nemusíte vzdávat pečení, co vás zachrání, je kvásek - poctivý, řádně krmený a připravený bez zbytečných chyb. Jak na to?

Když

Jak využít karanténu: Upečte si rychlé domácí rohlíky podle Markéty

Naučte se jednoduchý a rychlý recept na famózní domácí rohlíky, které jsou křehké na povrchu a jemné uvnitř.

Jak

Recept na zelný chlebíček s uzeným krok za krokem

Recept na výborný slaný chlebíček se zelím a uzeným masem. Je hotový za pár minut, bez kynutí a dnes se ho naučíme péct krok za krokem.

Recept

Podobné články
Recepty ke článku
Žena.cz
Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2021. Všechna práva vyhrazena