Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku

Recept na výborný chléb, na který budeme potřebovat kvásek z žitné mouky.


4.712x
1×

Postup přípravy

Večer uděláme trochu řídké těsto, kdy smícháme žitný kvásek, žitnou chlebovou mouku a vodu. Necháme do rána přikryté v teple kynout. Ráno přidáme pšeničnou mouku, pšeničnou chlebovou mouku, sůl a kmín. Těsto zaděláme v míse a poté prohněteme na vále a necháme asi 3 hodiny kynout.

Poté těsto znovu mírně prohněteme, vytvarujeme bochník chleba, který necháme následně asi hodinu kynout v moukou vysypané ošatce.

V průběhu tohoto posledního kynutí dáme do trouby dva plechy. Jeden úplně dolů a druhý na první stupeň (podle dispozic a síly vaši trouby). Poté zapneme troubu a vyhřejeme ji na 250 °C.

Když žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku nakynul a trouba se rozpálila, překryjeme přes chléb v ošatce pečící papír, na něj položíme prkénko a vše i s ošatkou překlopíme. Sejmeme ošatku a chleba i s pečícím papírem sesuneme z prkénka na vrchní rozpálený plech. Na ten spodní nalijeme hrnek vody. Dáváme velký pozor na okamžitě vytvořenou páru! Zavřeme troubu a necháme půl minuty. Na 250 °C zprvu pečeme 5 minut. Poté snížíme teplotu trouby na 200 °C. Takto pečeme asi 45 - 50 minut podle vaší trouby.

Z této dávky máme bochník chleba o váze cca 1200 g. Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku podáváme podle chuti.

Pokud nemáme žitný kvásek, připravíme jej podle tohoto receptu Kvásek z žitné mouky

user-icon

autor 150koni


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Žitno-pšeničný chléb z žitného kvásku

Zpět na recept