Letošní sezóna houbařům mimořádně přeje. Plné košíky nasbíraných trofejí zaměstnají v těchto dnech nejednu hospodyňku. Dříve se říkalo houbám "maso chudých". Toto označení není daleko od pravdy, neboť z nich můžeme udělat například řízky nebo sekanou, ale také samozřejmě mnohem zajímavější delikatesy.
Pravidlem však je vždy čerstvá houba. Několik dnů stará houba by nám mohla už ublížit. Houby tedy jíme zejména v den sběru, maximálně dva dny poté. Jsou hůř stravitelné, proto bychom je měli připravovat s přílohou. Ideální jsou vařené brambory nebo pečivo.
Češi jsou opravdu "jedničky" ve sbírání, ale také zpracování hub. Díky jejich vynalézavosti můžeme jíst houby po celý rok. Existují různé způsoby pro dlouhodobé skladování hub a my vám některé z nich dnes přiblížíme.
Houby naložené do sladkokyselého nálevu patří k tradičním českým specialitám. Takto zpracované houby přidáváme do teplých či studených pokrmů, nebo je podáváme jen jako přílohu. Podle chuti můžeme spolu s houbami naložit i různé druhy zeleniny, například cibuli, mrkev, petržel či papriku. Vytvoříme tak netradiční zeleninové saláty, které je možno servírovat samostatně nebo je lze využít pod maso při pečení. K nakládání se hodí pevné, mladé a zcela zdravé houby. Takové, které nacházíme ve větším množství především na podzim. Ideální jsou klouzky, lišky a podzimní druhy čirůvek.
Další způsob uchování hub je jejich sušení. Houby nepereme, ale pouze je očistíme, případně otřeme vlhkou utěrkou. Můžeme sušit všechny druhy hub. Měli bychom se vyvarovat pouze píchavek a lišek, které sušením zhořknou. Houby krájíme na 3 - 5 mm silné plátky a pokládáme je na sušící plochu. Nejvhodnější jsou dřevěné rámy s plastovou síťovinou. Nikdy bychom je neměli dávat na novinový papír (pouze voskovaný). Další způsob sušení je zavěšením. Houby propícháme jehlou a navlečeme na režnou niť. Při sušení musíme mít vždy na paměti, že k houbám musí vzduch. Poté, co jsou houby řádně vysušené, uložíme je do uzavíratelných sklenic nebo papírových sáčků na místě, kde nemohou navlhnout. Sušené houby oceníme především o Vánocích, kdy můžeme připravit oblíbený Hubník nebo Kubu.
Houby můžeme také zamrazit. Čerstvé houby nakrájíme na kousky a v mikrotenovém sáčku ihned dáme zamrazit. Lepší je houby ve slané vodě předvařit nebo předsmažit na oleji. Houby necháme okapat a zamrazíme je až potom, co vychladnou. Tato úprava nám zaručí zachování všech chutí a vůní, které houby mají.
Připravili jsme pro vás několik houbařských originálních receptů, které určitě potěší vaši rodinu a přátele. Doufám, že jimi doplníte svůj kuchařský repertoár a přejeme vám dobrou chuť, plnou hub.
Výběr houbových receptů
Houbová smaženice
(doba přípravy 20 min )
Zapečené plněné žampionové kloboučky
(doba přípravy 1 hod )
Smažené žampiony plněné sýrem
(doba přípravy 1 hod )
Houbový guláš z čerstvých lesních hub
(doba přípravy 30 min )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena