Maminčina zelňačka

Recept na klasickou zelňačku s klobásou a uzeným masem, jak mne ji naučila maminka.


4.657x
60 min
1×

Postup přípravy

Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno, brambory oloupeme a nakrájíme na menší kostky. Zelí překrájíme. Brambory dáme do hrnce, zalijeme vodou a společně s trochou kmínu a soli uvaříme doměkka. Uvařené brambory scedíme, vývar si ponecháme. Zelí dáme do jiného hrnce, zalijeme přibližně 1,5 l vody, přidáme 2 - 3 bobkové listy a pár kuliček celého pepře. Zelí povaříme 30 minut, až je měkké. Kuličky pepře a bobkový list vyjmeme. Klobásu nakrájíme na kostičky, stejně tak kousek uzeného. Ve velkém hrnci nejprve osmahneme klobásu, která nám pustí tuk. Přidáme cibuli, uzené a pár minut restujeme. Do základu na zelňačku vsypeme mletou sladkou papriku a krátce za stálého míchání orestujeme, až se rozvoní. Ale pozor, papriku nesmíme spálit, polévka by byla hořká! Přidáme zelí i s vodou a vývar z brambor. Zelňačku dobře promícháme, dochutíme solí a pepřem. Přidáme uvařené brambory. Nakonec zelňačku zahustíme hotovou jíškou do požadované hustoty a provaříme. Maminčinu zelňačku s klobásou podáváme horkou s chlebem či jiným pečivem. Polévka chutná nejlépe na druhý den, chutě se přes noc příjemně proleží a spojí.


Klasické i neotřelé recepty s kysaným zelím nejen na víkend


Cenově dostupné a hlavně velmi zdravé kysané zelí je neodmyslitelnou součástí podzimního a zimního jídelníčku. Naše tělo dokáže prohřát, dodat mu spoustu vitamínů a o stupínek výš posunout naši imunitu. Vybrali jsme pro vás pár skvělých receptů.


Klasické


 

user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Maminčina zelňačka

Zpět na recept