Uzená polévka se zelím

Recept na sytou a hustou polévku z uzeného masa s kysaným zelím a bramborem, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod. Výborně chutná s žemlovými knedlíčky.


0.00x
120 min

Ingredience

2 lžícemáslo
2 ksbrambory
1 kscibule
0.5 lžičkykmín
0.3 ksceler
1 ksmrkev
0.5 kspetržel
1 ksbobkový list
4 kuličkynové koření
2 lžícehladká mouka
500 gkyselé zelí
150 mlsmetana na vaření
10 kuličekcelý černý pepř
300 guzená krkovice v celku

podle chuti

cukr
sůl

Postup přípravy

Uzené maso omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno. Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory. Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem. Uzenou polévku se zelím a bramborem rozdělíme na porce a podáváme s tyrolskými žemlovými knedlíčky jako hlavní chod.


Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku


Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?


Poctivá


Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích


Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.


Dušené


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Uzená polévka se zelím

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká
Kuchařky
Kapustnica