Recept na sytou a hustou polévku z uzeného masa s kysaným zelím a bramborem, kterou můžeme podávat i jako hlavní chod. Výborně chutná s žemlovými knedlíčky.
2 lžíce | máslo |
2 ks | brambory |
1 ks | cibule |
0.5 lžičky | kmín |
0.3 ks | celer |
1 ks | mrkev |
0.5 ks | petržel |
1 ks | bobkový list |
4 kuličky | nové koření |
2 lžíce | hladká mouka |
500 g | kyselé zelí |
150 ml | smetana na vaření |
10 kuliček | celý černý pepř |
300 g | uzená krkovice v celku |
podle chuti | |
---|---|
cukr | |
sůl |
Uzené maso omyjeme, vložíme do studené vody, přidáme cibuli a koření (celý černý pepř, nové koření a bobkový list) a spolu s očištěnou mrkví, petrželí a celerem zvolna uvaříme doměkka. Vývar scedíme a maso nakrájíme na drobné kousky. Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky a v osolené a kmínem ochucené vodě uvaříme doměkka. Kysané zelí vymačkáme a nakrájíme na kousky. Cibuli nasekáme najemno. Z másla, cibulky a hladké mouky si připravíme světlou jíšku, ke které přidáme nakrájené kysané zelí a kmín, vše krátce orestujeme, zalijeme uzeným vývarem a vaříme asi 30 minut. Pak do polévky přidáme nakrájené uzené maso a uvařené brambory. Polévku prohřejeme, zjemníme smetanou a podle potřeby dochutíme solí a cukrem. Uzenou polévku se zelím a bramborem rozdělíme na porce a podáváme s tyrolskými žemlovými knedlíčky jako hlavní chod.
Poctivá domácí zelňačka: Top recepty na hustou a vydatnou polévku
Poctivá zelňačka - hustá a vydatná polévka, která v chladných dnech skvěle zahřeje a nasytí. Její příprava je trochu složitější, ale podle těchto vybraných receptů ji hravě zvládne úplně každý. Zelňačka s klobásou i bez, s uzeným masem, na vegetariánský způsob, ale také s houbami, cuketou nebo červenou řepou. Kterou si vyberete?
Dušené zelí, jak ho neznáte: S jablky, mangem i ve škubáncích
Pokud máte rádi dušené zelí, máme pro vás pár receptů, které doplní vaši kuchařku. Klasické bílé a červené dušené zelí obohatíme o jablíčko nebo mango, zelí použijeme k přípravě zelných škubánků a šišek, nechybí ani bramborové knedlíky, ke kterým zelí prostě patří.
autor Jarka Petrová
Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.
Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.
KontaktovatCentrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2023. Všechna práva vyhrazena