Babiččina zelňačka s kysanou smetanou

Recept na zelňačku, jak ji dělávala moje babička. Jedinou výjimkou je, že já ji nezahušťuji.


4.630x
60 min
2×

Ingredience

1-2 stroužkyčesnek
30 gmáslo
4 ksbrambory
1 kscibule
1 lžičkakmín
2 lžičkylibeček
2 ksbobkový list
1.5 kelímkuzakysaná smetana
2 lzeleninový vývar
2 lžičkymletá sladká paprika
2 špetkymletý černý pepř
600-700 gkysané zelí

podle chuti

sůl

podle potřeby

hladká mouka

Postup přípravy

Na recept si připravíme všechny uvedené suroviny. Kysané zelí propláchneme, abychom jej zbavili přílišné kyselosti. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Česnek a cibuli oloupeme. Obojí nakrájíme na kostičky.

Brambory si uvaříme zvlášť v osolené a okmínované vodě do poloměkka.

Ve velkém hrnci rozpustíme máslo a cibulku osmahneme dozlatova. Přidáme česnek a mletou sladkou papriku a jen krátce orestujeme. Zalijeme horkým vývarem, přidáme překrájené zelí a veškeré koření. Zelňačku vaříme do změknutí zelí a chvíli předtím přidáme scezené brambory. Polévku podle chuti dosolíme a ještě krátce povaříme, dokud nejsou brambory zcela měkké. Nakonec přidáme zakysanou smetanu, dobře promícháme a krátce prohřejeme. Babiččinu zelňačku můžeme i zahustit, já to však nedělám. Použít můžeme hladkou mouku nebo hotovou světlou jíšku.

Babiččinu zelňačku s kysanou smetanou podáváme horkou s čerstvým chlebem. Nejlepší je na druhý den.
user-icon

autor Michy


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Babiččina zelňačka s kysanou smetanou

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Slovenská

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.