- Do hlubšího hrnce přidáme kysané zelí, já osobně zelí neproplachuji, chuť je pak vyraznější. Zelí zalijeme vodou, přidáme tak 3 kousky bobkového listu, nové koření, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, aby bylo zelí pěkně měkké.
- Poté zelí osolíme a přidáme 1 - 2 velké lžičky cukru, zálží na tom, jak je zelí kyselé.
- Necháme chvilku povařit a zahustíme základkou - smetanu si přelijeme do většího hrnku, do kterého přisypeme asi 2 velké lžičky hladké mouky, promícháme tyčovým mixérem, ale postačí i ručně metličkou tak, aby se neudělaly hrudky.
- Podle chuti přidáme do kyselice sušené švestky a dále necháme vařit asi 15 minut.
- Když se zelí dostatečně nezahustí. přidáme trochu vody s moukou (cca 1 - 2 větší lžičky) a postupujeme stejným způsobem jako se smetanou.
- Hotovou kyselici podáváme s vařenými bramborami ve slupce, které se oloupou a nakrájí přímo na talíř.
-> 5 nejlepších zelných polévek, které milují všichni