Výborná kyselice

Recept na dobrou kyselici se smetanou.


5.01x
90 min

Ingredience

2 lvoda
1-2 lžícecukr krystal
3 ksbobkový list
4 kuličkynové koření
2 lžícehladká mouka
500 gkysané zelí
1 kelímeksmetana na vaření

podle chuti

sůl
sušené švestky
mletý černý pepř

Postup přípravy

Do hlubšího hrnce přidáme kysané zelí, já osobně zelí neproplachuji, chuť je pak vyraznější. Zelí zalijeme vodou, přidáme tak 3 kousky bobkového listu, nové koření, zakryjeme pokličkou a vaříme na mírném ohni přibližně 1 hodinu, aby bylo zelí pěkně měkké.

Poté zelí osolíme a přidáme 1 - 2 velké lžičky cukru, zálží na tom, jak je zelí kyselé. Necháme chvilku povařit a zahustíme základkou - smetanu si přelijeme do většího hrnku, do kterého přisypeme asi 2 velké lžičky hladké mouky,  promícháme tyčovým mixérem, ale postačí i ručně metličkou tak, aby se neudělaly hrudky. Podle chuti přidáme do kyselice sušené švestky a dále necháme vařit asi 15 minut. Když se zelí dostatečně nezahustí. přidáme trochu vody s moukou (cca 1 - 2 větší lžičky) a postupujeme stejným způsobem jako se smetanou.

Hotovou kyselici podáváme s vařenými bramborami ve slupce, které se oloupou a nakrájí přímo na talíř.

Jak naložit kysané zelí?

user-icon

autor kacenziii


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Výborná kyselice

Zpět na recept
Druh jídla
Polévky
Národní kuchyně
Česká

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.