Bigos z Opole

Sytá a osvěžující hustá polévka - polské národní jídlo. V Polsku má snad každá rodina svůj zděděný recept na vlastní bigos, je to taková lehčí naše zelňačka.


4.7226x
90 min
2×

Ingredience

2-3 kscibule
2 ksbobkový list
300 ghovězí zadní
200 guzený bůček
0.5 hlávkyhlávkové zelí
2 ksklobása pikantní
2 ksrajský protlak
1 lžícemletá sladká paprika
300 gvepřové plecko
2 lžícevepřové sádlo
500 gkysané zelí
0.5 lžičkymletá pálivá paprika

podle chuti

sůl
mletý černý pepř

na ozdobu

čerstvá petrželka

Postup přípravy

Hlávkové zelí nakrájíme na nudličky, zalijeme vodou a dáme vařit. Kysané zelí scedíme, nálev si necháme a zelí překrájíme, přidáme do hrnce k hlávkovému zelí a vaříme doměkka. Cibuli nakrájíme nadrobno a čerstvou petrželku nasekáme na jemno. Hovězí a vepřové maso nakrájíme na kostky, klobásy na kolečka a uzený bůček na kostičky. V jiném hrnci osmažíme na sádle cibuli dozlatova. Přidáme bobkové listy a nakrájené hovězí maso, osolíme ho a opepříme, vydusíme na tuk a přidáme vepřové maso. Vaříme podobně jako děláme u nás základ na guláš. Opět vydusíme na tuk, zasypeme mletou paprikou pálivou i sladkou, promícháme a ihned vmícháme 2 malé rajské protlaky. Chvíli restujeme, abychom protlak zbavili kyselosti. Potom zalijeme vývarem z vařeného zelí i lákem z kysaného zelí a dusíme doměkka. Dále přidáme klobásy a uzený bůček. Vlijeme uvařené zelí z prvního hrnce. Dochutíme podle potřeby solí a pepřem. V Polsku jsem neviděla, že by kuchaři zahušťovali bigos moukou a smetanou. Bigos z Opole podáváme posypaný nasekanou petrželkou nebo cibulovou natí jako hlavní chod s chlebem.
user-icon

autor veraricna

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Bigos z Opole

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Recepty z polské kuchyně

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebo vám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena