-> 5 nejlepších zelných polévek, které milují všichni
- Do hrnce dáme třetinu cibule, přidáme nakrájené zelí, po hodině vaření osmažíme čtvrtinu cibule na pánvi a přidáme do ní hovězí nakrájené na kostky.
- Po deseti minutách přidáme do hrnce se zelím a vaříme vše společně. Pak to stejné opakujeme s vepřovým a zvěřinou.
- Naposled osmažíme na cibuli klobásu a přidáme vše do hrnce se zelím a masem. Pak přidáme nakrájené uzené maso.
- Stranou si připravíme vývar ze žeber. K nim můžeme přidat bůček nebo ho nakrájíme do hrnce.
- Za další hodinu vaření přidáme houby, potom švestky a můžeme přidat podle chuti i rozinky a brusinky.
- Nakonec přidáme kysané zelí. Někdo přidává i rajský protlak a sušenou papriku.
Důležité poznámky: Hlávkové zelí se musí vařit 4 hodiny, bigos musí mít barvu do bronzova, nepodáváme žádné koření, všechno už je v něm. Po těch 4 hodinách dáme bigos ven do chladu a druhý den je ještě lepší. Doba vaření trvá 1. den 4 hodiny, 2. den 3 hodiny a 3. den můžeme vařit klidně i další 2 hodiny.