Polský bigos originál

Výborný pokrm ze zelí, masa, klobásy. Recept je časově náročnější, ale stojí za to!


0.00x

Ingredience

2-3 ksklobása
500 gbůček
1-2 dlčervené víno
300 gvepřová plec
50 gsušené švestky
200 guzené maso
4 ksstřední cibule
1 hlávkahlávkové zelí
100 gsušené houby
1 baleníkysané zelí
100 gjelení maso
300 ghovězí krkovice

podle potřeby

uzená žebra

Postup přípravy

Připravíme si 4 střední cibule nakrájené na půlkolečka, hlávkové zelí, hovězí krkovici asi 300 g, plecko tak stejně, 100 g jelení, srnčí nebo jiné zvěřiny, dvě nebo tři nohy klobásy, půl kg bůčku, uzená žebra, uzené maso 200 g, sáček kysaného zelí, sušené švestky, sušené houby a zhruba 2 dl červeného vína.

Do hrnce dáme třetinu cibule, přidáme nakrájené zelí, po hodině vaření osmažíme čtvrtinu cibule na pánvi a přidáme do ní hovězí nakrájené na kostky.  Po deseti minutách přidáme do hrnce se zelím a vaříme vše společně. Pak to stejné opakujeme s vepřovým a zvěřinou. Naposled osmažíme na cibuli klobásu a přidáme vše do hrnce se zelím a masem. Pak přidáme nakrájené uzené maso. Stranou si připravíme vývar ze žeber. K nim můžeme přidat bůček nebo ho nakrájíme do hrnce. Za další hodinu vaření přidáme houby, potom švestky a můžeme přidat podle chuti i rozinky a brusinky. Nakonec přidáme kysané zelí. Někdo přidává i rajský protlak a sušenou papriku.

Důležité poznámky: Hlávkové zelí se musí vařit 4 hodiny, bigos musí mít barvu do bronzova, nepodáváme žádné koření, všechno už je v něm, po těch 4 hodinách dáme bigos ven do chladu a druhý den je ještě lepší. Doba vaření trvá 1.den 4 hodiny, 2. den 3 hodiny a 3. den můžeme vařit klidně i další 2 hodiny.


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Polský bigos originál

Zpět na recept
Druh jídla
Hlavní chody
Národní kuchyně
Polská
Kuchařky
Rudolf 2020