Sýrový vánoční strom

Recept na originální sýrový vánoční strom s pestem, který ozvláštní každý stůl s pohoštěním.


0.00x
45 min

Postup přípravy

Nejprve si připravíme rychlý kvásek, tedy do teplé (ne horké) vody rozdrobíme čerstvé droždí, přidáme lžičku cukru, lžíci mouky, lehce promícháme, zakryjeme utěrkou a necháme 10 minut stát na teplém místě. Mezitím si odvážíme do mísy mouku, po krajích osolíme a uprostřed vytvoříme důlek. Do středu vylijeme vzešlý kvásek, od středu začneme míchat a poté přidáme i olivový olej. Těsto pořádně vymísíme, pokud máme k dispozici robot či domácí pekárnu, usnadníme si práci. Vymísené těsto přikryjeme utěrkou a necháme 1 hodinu kynout na teplém místě.

Nakynuté těsto minimálně dvakrát zvětší svůj objem. Přichystáme si i vál a váleček. Těsto přemístíme na vál podsypaný moukou a rozdělíme na dvě části. První část vyválíme na velikost cca 20 x 30 cm. Vyválenou první část těsta přemístíme na plech vyložený pečicím papírem. Nožem či rádýlkem vyřízneme tvar trojúhelníku přes většinu plochy plechu. Můžeme si předpřipravit jednoduchou šablonu z papíru. Vzniklý trojúhelník potřeme vrstvou pesta pomocí lžíce či mašlovačky. Celou plochu potřeného těsta zasypeme strouhaným sýrem. Můžeme přidat i jiné oblíbené suroviny, například česnek, koření, olivy či zaměnit pesto za rajčatový základ. Poté vše přiklopíme druhým rozváleným plátem a odřízneme přebytky. Nyní ostrým nožem či rádýlkem prokrojíme po stranách pruhy jako větve stromečku. Každou větev následně zhruba třikrát protočíme, dle délky.

Vzniklý stromeček necháme 40 minut kynout a následně potřeme rozšlehaným vejcem se lžičkou vody. Ze zbytku těsta můžeme vykrojit hvězdičky, dozdobit jimi stromeček a zafixovat rozšlehaným vajíčkem. Pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 30 - 40 minut dozlatova.

Upečený vánoční stromeček vyjmeme z trouby a ihned potřeme seshora pestem pomocí mašlovačky a můžeme ihned podávat


Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...


Poslat recept Sýrový vánoční strom

Zpět na recept