Točené sušenky

Recept na originální točené sušenky. Vánoční cukroví, které se na stole bude vyjímat.


0.00x
30 min

Ingredience

1 špetkasůl
1 ksvejce
200 gmáslo
1 lžícerum
0.3 lžičkyprášek do pečiva
125 gcukr moučka
350 ghladká mouka
10 gvanilkový pudink
30 gtmavá čokoláda
10 gkakao holandského typu

Postup přípravy

V míse utřeme změklé máslo s cukrem a vyšleháme s vejcem a rumem. V misce smícháme mouku s pudinkem, kypřicím práškem a špetkou soli. Sypké suroviny smícháme s ingrediencemi v míse a zpracujeme v hladké těsto. Těsto rozdělíme na poloviny. K jedné části přimícháme kakao, rozpuštěnou čokoládu a zpracujeme v hladké těsto. Nyní máme tedy světlé vanilkové a tmavé čokoládové těsto, ve stejném poměru. Připravená těsta přemístíme na vál či podložku. Z těst vyválíme hady, ukrajujeme stejné dílky a dlaněmi tvoříme kuličky o průměru cca 1 a půl centimetru. Takto si připravíme obě těsta, tato aktivita skvěle zabaví i menší děti. Jednotlivé sušenky tvoříme tak, že do kruhu poskládáme šest kuliček, střídavě ze světlého tmavého těsta. Jakmile máme uzavřen kruh, kuličky přitiskneme k sobě, abychom mezeru uvnitř kruhu zmenšili na minimum. Točivý efekt na sušenkách vytvoříme tak, že si položíme kruh kuliček z těsta mezi dlaně, zmenšíme mezeru uvnitř, shora přitiskneme druhou dlaní a kruhovými pohyby vše spojíme, jako bychom chtěli vytvořit kouli. Vzniklé sušenky skládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 175 °C cca 10 - 15 minut. Točené sušenky po upečení můžeme ihned podávat, případně skladujeme v uzavřené krabičce v chladu a suchu.

Mlsejte bez výčitek: Vyzkoušejte skvělé recepty na bezlepkové a raw cukroví

Bez cukroví by Vánoce nebyly vůbec ono. I když musíte dodržovat bezlepkovou dietu, o sladké se připravit nemusíte. I klasika bez lepku je možná a výměnu mouky za bezlepkovou v těchto receptech vůbec nepoznáte. A pokud si hlídáte linii, zkuste i nepečené raw cukroví, které je mnohem zdravější než tradiční nepečené druhy plné bílého cukru.

Mlsejte

Nejtradičnější druhy vánočního cukroví: Jaký je jejich původ?

A máme tu znovu tu kouzelnou dobu pečení vánočního cukroví, které je v některých českých domácnostech doslova sportovní disciplínou. Pečeme až neuvěřitelné množství druhů a hospodyňky v těchto dnech zahajují vášnivé debaty na téma, kdy vlastně začít péct a také z čeho. Výběr starých i nových receptur je přebohatý, na ty nejtradičnější a nejoblíbenější druhy však má obvykle každý svůj malý zlepšovák.

Nejtradičnější

Je nám líto, ale váš prohlížeč tuto funkci nepodporuje...

Poslat recept Točené sušenky

Zpět na recept
Druh jídla
Cukroví
Národní kuchyně
Ostatní
K příležitosti
Vánoční recepty
Kuchařky
Cukroví | Vánoce

Dostávejte recepty e-mailem

Nechte si pravidelně zasílat dávku čerstvých dobrot přímo do vaší schránky.

Vareni.cz - objevte něco dobrého

Kontakt

  • Máte nějaký dobrý nápad, připomínku, nebovám něco na stránkách nefunguje? Neváhejte nás kontaktovat prostřednictvím formuláře.

    Kontaktovat

Centrum.cz |Atlas.cz Economia 1999 - 2022. Všechna práva vyhrazena