Slovník pojmů

veganství

veganství

Radikálnější forma vegetariánství, při které se nekonzumují žádné živočišné produkty - ani mléčné výrobky a vejce. Chybějící bílkoviny jsou v jídelníčku nahrazovány rostlinnými produkty např. sójou. Kromě uvedeného omezení ve skladbě stravy vegani odmítají jakékoliv výrobky a oděvy ze zvířete i léky živočišného původu.

Číst více
vegatariánství

vegatariánství

Jedná se o způsob stravovaní, při kterém se ze stravy vylučuje veškeré maso, mléko, mléčné výrobky a vejce. Jsou však zde další odchylky: lakto-ovo-vegetariáni, jejich strava je složena z potravin rostlinného původu, ale připouští mléko, mléčné výrobky a vejce, dále podskupiny jako jsou lakto-vegetariáni, kteří přijímají mléko, ale ne vejce; ovo-vegetariáni, kteří zase jedí vejce, ale nepřijímají mléko a mléčné výrobky. Také zde ale najdeme pesco-vegetariány, kteří jedí ryby a pulo-vegetariány zase jedí kuřecí maso.

Číst více
vegga vejce

vegga vejce

Vejce obsahuje mastné kyseliny DHA. Jsou obohacena vitaminem E (6 až 10x více než běžná vejce) a jódem. Tato vejce působí preventivně proti infarktu, mohou si je dopřát konzumenti i s vysokou hladinou cholesterolu v krvi. Při výrobě těchto vajec je kladen velký důraz na odbourání stresu u chovných slepic a vyživovaných speciální krmnou směsí. Jeden kus vejce VEGGA nahradí ve výživě údajně asi 150 g mořské ryby.

Číst více
Velouté

Velouté

Velouté jsou bílé krémové omáčky ze světlé jíšky. Často bývají mylně označovány za bešamelové omáčky díky stejnému základnímu postupu. Základem těchto omáček je jíška z másla a světlé mouky. Základ se pak ředí vývarem, provaří a zjemní žloutky a smetanou. Podle druhu použítého vývaru rozlišujeme omáčky na rybí velouté, drůbeží velouté, hovězí velouté či zeleninové velouté. Ze základní omáčky se dále vychází při přípravě dalších mezinárodních omáček jako je Ciboulette, Česká houbová, Francouzská, Kaparová nebo Krevetová.

Číst více
Velut

Velut

Krémová polévka připravená z másla, mouky, mléka a vývaru.

Číst více
vermicelli

vermicelli

Jedná se o velice tenké až průsvitné nudle. Většinou se používají jako zavářka do polévek.

Číst více
vídeňská cibule

vídeňská cibule

Cibule nakrájená na kolečka a prudce osmažená.

Číst více
vinaigrette

vinaigrette

Je oblíbená francouzská zálivka připravená smícháním citronové šťávy, oleje, pepře a soli. Může být také obohacena o nasekané vařené vejce.

Číst více
víno

víno

Alkoholický nápoj, který vybíráme k pokrmu vždy podle ukazatelů na etiketě. "Lepší"víno má na etiketě uvedenou odrůdu, výrobce a ročník. Dále si všímáme dalších údajů jako je přívlastek, suchost a obsah alkoholu.

Číst více
vláknina

vláknina

Vláknina jsou rostlinné a živočišné složky potraviny - enzymy trávícího ústrojí. Právě na náš trávící trakt mají blahodárné účinky. Lidé, kteří si ji dopřávájí pravidelně, nemají problémy se střevy a zácpou.

Číst více
vločky

vločky

Vyrábějí se z vyčištěných a oloupaných obilných zrn. Získávají se jejich mačkáním nebo příčným řezáním.

Číst více
vložka

vložka

Vložka jsou v podstatě totéž, co zavářka. Rozdíl je v tom, že vložky se připravují samostatně a zvlášť, tedy ne v polévce. Mnohdy se také podávají samostatně. VLožky můžeme připravit jakýmkoliv způsobem - smažení, dušení, pečení nebo klasické vaření zvlášť.

Číst více
vodní lázeň

vodní lázeň

Je tepelná úprava, která spočívá v tom, že nádobu s pokrmem vložíme do hrnce naplněného do poloviny vodou, tak pokrm ohříváme. Většinou se tak ohřívá čokoláda nebo bramborová kaše. Podstatou je, aby se potravina nepřichytila.

Číst více
vol-au-vents

vol-au-vents

Francouzský výraz pro paštičky, tj. malé misky nebo košíčky z listového těsta, které plníme různými náplněmi. Podávají se buď teplé nebo studené jako jednohubky u příležitostí banketů nebo různých party.

Číst více
vylouhování

vylouhování

Proces namočení pevné potraviny do horké nebo studené kapaliny za účelem zbavení nečistot nebo výrazné chuti. Nebo naopak proto, aby potravina uvolnila do tekutiny aromatické látky, živiny a další v ní obsažené látky.

Číst více
výpek

výpek

Z pečeného masa vypečená šťáva s tukem.

Číst více
výroba potravin

výroba potravin

Čištění, třídění, upravování, opracování nebo zpracování surovin. Případně přidávání dalších látek, včetně balení a dalších úprav potravin. Vše za účelem uvedení do oběhu.

Číst více