Slovník pojmů

Galanga

Galanga

Rostlina nacházející se v jižních oblastech Afriky. Je užíván oddenek této aromatické zázvorovité byliny.

Číst více
galantino

galantino

Jídlo z rolovaného masa, naplněného ingrediencemi, uvařené, stlačené, glazeované a nakonec podávané jako studené.

Číst více
Galliano

Galliano

Jedná se o sladký, žlutě zbarvený italský bylinný likér pocházející z 19. století. Obsahuje bylinky, rozličné květy a koření jako je anýz, lékořice a vanilka, což mu poskytuje jedinečnou chuť.

Číst více
ganache

ganache

Čokoládová poleva připravovaná ze středně sladké čokolády a našlehané šlehačky. Šlehačku ohřejeme a smícháme s roztavenou čokoládou. Tuto směs necháme částečně ochladit. Když je ještě poleva dostatečně tekutá, nalijeme ji přes koláče nebo dort jako polevu.

Číst více
garbure

garbure

Je velmi vydatná, hustá polévka z masa a zeleniny. Hustotou by mohla být spíše než za polévku považována za dušené maso nebo mísu dušeného masa a zeleniny se šťávou. Obvykle se podává s toasty nebo topinkami. Obecně obsahuje kapustu, bílé fazole, brambory, boby, česnek a kousky vepřového masa, slaniny a zavařené husí stehno. Maso z husího stehna se před podáváním vyjme a pojídá se zvlášť s okurkami.

Číst více
gardien

gardien

Zelenina krájená na čtverečky nebo kostičky.

Číst více
garganelli

garganelli

Druh krátkých těstovin ve tvaru rýhovaných trubiček se zkosenými okraji.

Číst více
garnát

garnát

Mořští ráčci, kteří mají málo vyvinutá klepeta. Podobají se krevetám, ale jsou větší. Vaří se ve slané vodě asi 15 minut. Do vody se házejí ještě živí. Aby nabyli pěkně červené barvy, ponoří se do vody k nim několikrát žhavé železo. Používají se buď přímo na žemlích s máslem nebo se z nich přípravují polévky, omáčky, saláty nebo paštiky.

Číst více
garnelky

garnelky

Malí mořští ráčci

Číst více
garni

garni

Je francouzský termín označující zdobení pokrmu např. zeleninou. Například "steak garni" je steak ozdobený zeleninou.

Číst více
garnýrovat

garnýrovat

Z francouzského termínu označující zdobení pokrmu např. zeleninou.

Číst více
gastronomie

gastronomie

Nauka o umění kuchařském a o labužnictví.

Číst více
gazpacho

gazpacho

Je nevařená zeleninová polévka (gaspačo). Je to studený zeleninový krém, který se připravuje z čerstvých vyzrálých rajčat, paprik, cibule, celeru, okurek a chlebových drobků nebo strouhanky, česneku, olivového oleje, vinného octa.

Číst více
geletka

geletka

Dřevěná nádoba používaná na skladování brynzy a jiných výrobků z ovčího mléka.

Číst více
Genever

Genever

Genever je silná pálenka. Nejvíce se těší oblibě v Belgii a Holandsku. Genever má silnou příchuť jalovce. Obvykle je bez cukru nebo je jen mírně přislazená. Bývá bezbarvá až mírně nažloutlá.

Číst více
Gianduja

Gianduja

Je hedvábně hladká čokoláda vyrobená z kakaa a 30% oříškové pasty. Čokoláda pochází z Itálie. V obchodech se objevuje v několika variantách - jednak má chuť mléčné čokolády a nebo hořké světlé čokolády. Je dostupná v lahůdkářských obchodech.

Číst více
gigli

gigli

Krátké těstoviny se zvlněnými okraji zatočené do kornoutku.

Číst více
Gin

Gin

Gin je anglický čirý destilát. Jeho chuť je velmi podobná holandskému Genevre. Obě lihoviny jsou podobné naší české borovičce. Gin má typickou chuť po jalovci a občas v něm najdeme také chuť pomerančové kůry, mandlí, koriandru nebo jiného koření. Gin bývá buď bez cukru nebo mírně přislazen. Obsah cukru však nesmí být vyšší než 10 %. Před stáčením do láhví Gin zraje nejméně půl roku. Barva Ginu je vždy čirá.

Číst více
Glayva

Glayva

Skotský likér vyráběný ze skotské whisky, medu a bylin

Číst více